Suureneb vajadusest loodud firmade arv

Ebastabiilse tööturu olukorras on suurenenud vajadusest tingitud ettevõtluse osakaal, vastukaaluks võimalustest tingitud ettevõtlusele, kus ettevõtjaks hakatakse sellepärast, et soovitakse realiseerida turul olevat soodsat võimalust.

Kui vaadata viimaste aastate numbreid, siis on näha, et aasta 2010 oli ettevõtlustoetuste taotluste arvu mõttes erakordne aasta. 2009. aasta teises pooles taotlejate jaoks soodsamaks muutunud toetuse tingimuste mõju kõrval tulenes taotlejate suur arv ka sellest, et ebastabiilse tööturu olukorras suurenes n-ö vajadusest tingitud ettevõtluse osakaal (vastukaaluks võimalustest tingitud ettevõtlusele, kus ettevõtjaks hakatakse sellepärast, et soovitakse realiseerida turul eksisteerivat soodsat võimalust). Sellega kaasnes esitatavate projektide kvaliteedi halvenemine.

Eelmise aasta lõpust on olukord hakanud stabiliseeruma. Seda kinnitavad ka 2011. aasta alguse esmased tulemused. Tööturu olukorra paranemise märgid vihjavad sellele, et esitatavate taotluste arv võib mõningal määral väheneda, kuid samas ootame esitatavate projektide kvaliteedi paranemist. Kauges perspektiivis sõltub taotlemise aktiivsus nii majandusolukorrast kui ka sellest, millistel tingimustel jätkub stardi- ja kasvutoetuse programmi funktsioneerimine.

Nende toetust saanud firmade osakaal, kes üle kahe, kolme või nelja aasta turul vastu ei pea, on Eestis väike. Statistika järgi on Eestis kolmandal aastal pärast asutamist tegev peaaegu 2/3 ettevõtetest. EASi stardi- ja kasvutoetuse programmist toetust saanud ettevõtjate puhul on see näitaja natuke alla 80%.
Kui rahulikule tegutsemisele orienteeritud elustiiliettevõtete puhul on ellujäämismäär üldjuhul küllaltki kõrge (kolme aasta perspektiivis jääb ellu enamik), siis teadus- ja tehnoloogiamahukaid tooteid ja teenuseid arendatavate firmade puhul (kes on orienteeritud ka keskmisest suuremale kasvule) võib proportsioon olla vastupidine. Et aga selliste ettevõtete osakaal on suhteliselt väike, mõjutab see ellujäämise kogunumbrit vähe.

Ebaõnnestumise põhjused on tihti individuaalsed, kuid üldistatud kujul võib välja tuua meeskonna mittevastavuse püstitatavatele eesmärkidele, selgete eesmärkide puudumise, ülehinnatud prognoositava nõudluse ja/või alahinnatud kulude taseme.

Enim toetusi läks kaubandusse
Loodava ettevõtte tegevus­valdkondade TOP 10,  makstud toetuste arvu põhjal
hulgi- ja jaekaubandus, sh mootorsõidukite ja mootorrataste remont 128
töötlev tööstus 116
kutse-, teadus- ja  tehnikaalane tegevus 99
muud teenindavad tegevused 73
põllu- ja metsa- majandus, kalapüük 70
haldus- ja abitegevused 44
majutus ja toitlustus 33
ehitus 26
kunst, meelelahutus, vaba aeg 23
tervishoid ja sotsiaalhoolekanne 19

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Dmitri Burnašev

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Pidupäev ajaloolises Roseni Tornis

Eksklusiivsed peoruumid - Roseni Torni väga hea asukoht südalinna tuiksoonel, kaasaegne esitlustehnika ning suurepärane ajalooline interjöör loovad mõnusa keskkonna erinevateks sündmusteks.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara