25. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Berit Teeäär vabastab Belgiat

Draakoni galeriis on avatud Berit Teeääre fotonäitus “Free Belgium!”, mis heidab kaadrite abil pilgu Belgia siseolukorrale.

Miks räägib eesti kunstnik Berit Teeäär just Belgia vabastamisest ja mis asi see on, millest ta Belgiat vabastada tahab?

Viimased kolm ja pool aastat elas Teeäär Belgias ja jälgis kõrvaltvaatajana nii Belgia poliitilisi kui ka sotsiaalseid sisepingeid. Nüüd on see kogemus leidnud väljenduse tema loomingus. Draakonis on üleval valik suuri fotosid, mis on tehtud esmapilgul ebaharilikest objektidest. Paljud pildid jäävad tavakülastajale ilmselt lahti kodeerimata, kuid nii kunstnik seda planeerinud ongi.

Iga foto kujutab tegelikult olulist detaili või viidet Belgia siseolukorrale ning kunstnik üritab näidata, kuivõrd kaugeks ja tundmatuks jäävad välisvaatlejale märgid, mis kannavad kohalike jaoks olulist tähendust.

Belgiat ühendab jalgpall. Mõne foto kodeerib Teeäär näitusetekstis ka lahti. Ühel fotol on kujutatud Belgia ja Eesti rahvusmeeskonna jalgpallimatši ning teisel värvitud näoga fänni koos korravalvuritega naermas.

Teatavasti on jalgpall Belgia rahvussport ning kohalike endi sõnul ainus asi, mis kultuuriliselt ja keeleliselt lõhestunud Belgiat ühendab. Jalgpallivõistlustele kaasa elades identifitseeritakse end belglasena, kuid tagasi koju jõudes ollakse taas valloon või flaam. Flandrias kõneletakse hollandi keelt, mis on ajaloos pikalt alla surutud olnud. Valloonid aga räägivad naaberriigi ehk prantsuse keelt.

Teeäär teadvustab, et ta jääb alatiseks välisvaatlejaks ega mõista ka ise mitte kunagi lõpuni neid protsesse, mis Belgia ühiskonda painavad. Samas on ta näitusele üles pannud hulga detaile, mida tema seal viibinuna siiski paremini mõistab kui näitusekülastaja.

Võõra jaoks ähmane pilt. Kui hea pildi me ühest riigist ja selle kultuurikommetest televisiooni ja paberväljaannete kaudu saame? Väljastpoolt vaadates näeme alati vaid üldpilti, kuid mida rohkem me süveneda proovime, seda kirjumaks ja detailsemaks pilt läheb. Niimoodi muutub raskeks suure pildi hoomamine, räägib Teeäär.

Küsimuse, millest Belgiat siis õigupoolest vaja vabastada on, jätab kunstnik lahtiseks. See jääb näitusekülastaja mõtiskleda. Teeäär ütleb vaid, et vähemalt on Belgia nüüd temast vaba.

Berit Teeäär –  “Free Belgium!”

Draakoni galerii, Pikk 18, Tallinn

Näitus on avatud 26. veebruarini.

Autor: Urve Vilk, Ragne Nukk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700