1. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tervisliku elustiili alustala – mõõdukus

2011. aaasta on juba pea kaks kuud kestnud, seega on viimane aeg täita endale antud uusaastalubadused. Ja mis saab olla parem tõotusest hakata järgima tervislikumat elustiili. Coca-Cola Baltics pakub oma uudiskirjas mõned kasulikud viited ja nõuanded selle tee edukamaks läbimiseks.

Füüsiline treening - mis on minu jaoks paras?

Otsustades end kätte võtta ja lõpuks ometi trenni tegema hakata, ei tohiks unustada mõõdukust. Joostes esimese asjana peale pikemat pausi 10 km järjest, ei kaota sa ainult motivatsiooni edasi tegutseda (kuna tunned end peale ülepingutamist äärmiselt halvasti), vaid ei täida ka ühtegi endale seatud eesmärkidest, olgu nendeks siis kaalu alandamine, parem füüsiline vorm, vastupidavuse suurendamine või lihtsalt hea enesetunne.

Samuti on tänapäeva kiire elutempo ja tihedate töögraafikute tõttu paljudel raske kinni pidada lubadusest mitmel õhtul nädalas regulaarselt trennis või jõusaalis käia. Asjad kasvavad üle pea ning õhinaga alustatud ettevõtmine muutub kiiresti tüütuks kohustuseks, mis esimesel võimalusel unarusse jääb. Mida siis teha, kui füüsilist aktiivsust oleks ellu rohkem vaja, aga aega ja energiat napib?

Hüva nõu:

1. Püüa endale valida treeningstiil, mida tõesti armastad ja millele on raske ei öelda

Kui sulle meeldib omaette endale seatud eesmärkide poole rühkida, vali korralik jõusaal, kus saad personaaltreeneri käe all endale sobiva treeningprogrammi kokku panna ning rahulikult sellele pühenduda.. Kui oled inimene, kes saab oma energia muusikast ja tantsust, ei ole see aga ilmselt sinu jaoks. Vali mõni tantsustiil, salsaklassidest tantsuliste aeroobikastiilideni (näiteks bailatino).

2. Püüa oma treeningrutiinist iga hinna eest kinni pidada.

Vahel on kõige raskem just see hetk, kui tuleb end pimeda ja külmaga kokku võtta, et spordiklubisse minema hakata. Kui juba kohal oled, on kõik hästi ning lahkudes oled energiast tulvil. Lisaks tunned end suurepäraselt, kuna oled teinud oma keha jaoks midagi äärmiselt vajalikku.

3. Ära keela endale väikest lisamotivatsiooni.

Tee endaga tehing, et kui oled nädala jooksul oma treeningkavast korralikult kinni pidanud, võid nädalavahetusel endale midagi head lubada. Aga siis kindlasti nädalavahetusel, mitte lubades endale väikest preemiat peale igat trenni. Ja naised – kui teid aitab trenni minna uue hooaja alguses muretsetud trendikas trenniriietus, siis lubage endale see väike meelehea.

4. Jooge korralikult trenni ajal, vältimaks vedelikukadu ja väsimust.

Tuleb meeles pidada, et füüsiline pingutus ja sellega kaasnev higistamine põhjustab suurema vedeliku kaotuse kui tavaolukorras. Väsid kiiremini, ei jaksa kaasa teha ning ka hiljem tunned end kurnatuna. Janu ei pruugi sulle veel märku andagi, aga tegelikult oled juba kaotanud liiga palju vedelikku ning vajaksid selle asendamist. Hoia trennis veepudel käepärast ning joo regulaarselt iga 10-15 minuti järel.

5. Püüa igapäevategevustesse liikumist lisada.

Kui ikkagi ei õnnestu nii sageli trenni jõuda kui sooviksid, püüa leida nutikaid viise, kuidas oma igapäevasesse elu- ja töörutiini rohkem liikumist tuua. Käi mõistlikke distantse jala, kasuta lifti asemel treppi ning püüa valida tööleminekuks erinevaid teid. Viimasel juhul ei õpi mitte üksnes kodulinna paremini tundma, vaid saad tööle jalutada erineva pikkusega distantse läbides ning seega ka erineval hulgal kaloreid kulutades. Päevas soovitatakse läbida ca 10 000 sammu. Samuti on hea mõelda läbi tegevused, mida teed koos sõpradega. Äkki veedad sõbrannadega teinekord hoopis paremini aega ühiselt tantsusaali minnes, mitte kokteiliklaasi taga?

Treening ei toimi ilma õige toitumiseta

Tänapäeva toitumisteadus põhineb paljuski kahel printsiibil – tasakaalustatus ning mõõdukus.

Toitumisteadlane Mai Maser: “Igapäevast toidu- ja joogimenüüd kokku pannes soovitan jälgida tasakaalustatuse põhimõtet – süüa tuleb klassikalise toidugruppide jaotuse korral igast grupist võimalikult erinevaid toiduaineid, pakkuda endale vaheldusrikkust. Ainult nii saab organism kõiki vajalikke toitaineid, vitamiine, mineraalaineid jne. Toidust saadav energiahulk peab katma organismi põhiainevahetuseks, soojustekkeks ja kehaliseks ning vaimseks tegevuseks vajaliku energiahulga. Ei ole olemas halba või head toitu kui sellist – igal toidul ja joogil on menüüs oma koht. Süüa tuleb mõõdukalt ja kogustega ei tohi liialdada, siis jääb päevane kaloraaz arvestatud piiridesse ning ei ole ülekaalu tekke ohtu. Täiesti ilma ei pea end jätma ei magusast ega karastusjoogist, küsimus on alati tarbitava toidu hulgas  ja energia kulutamiseks sobivas elustiilis.”

Kui sinu eesmärk on ainult kiiresti kaalu vähendada (mida terviseeksperdid peavad ebatervislikuks, eriti kuna kaotatud kilod võivad üsna lihtsalt tagasi tulla), võib tulemusi anda ka lihtsalt oma menüü üle vaatamine ning dieedi pidamine. Kui soovid aga püsivalt kaalu alandada, lihaseid tugevdada ning oma üldist heaolu ja tervist parandada, mõjub ainult õige toitumise ja füüsilise aktiivsuse kombineerimine.

Alustades regulaarseid treeninguid, tuleb oma toitumine kriitiliselt üle vaadata ning järgida juba mainitud tasakaalustatuse põhimõtet – ükski toitaine ei tohi menüüst puududa. Nii ei tohiks elmineerida oma menüüst täiesti rasvu (nt omega rasvhapped on organisimile olulised), samuti vajab keha süsivesikuid, mis on meile “kütuseks” ehk annavad jõudu ja energiat. Ekslik on arvamus, et suhkrut sisaldavaid toite ja jooke mõõdukalt tarbides ei ole võimalik kaalu langetada.

Mis on ülekaalulisus ja kuidas seda vältida?

Ülekaalulisuse puhul ei räägi me enam paarist lisakilost, mis pühadesöömingutega vöökohale kogunenud, vaid tõsisest terviseprobleemist. Raskekujuline ülekaalulisus toob endaga sageli kaasa südameprobleeme, seljavaevusi, stressi ja depressiooni jne. Kuna tegemist on viimaste aastate ühe olulisema terviseprobleemiga, viiakse igal aastal maailma juhtivate teadusasutuste poolt läbi mitmeid uuringuid selle põhjuste väljaselgitamiseks.

Praeguseks on jõutud arusaamisele, et ülekaalulisus on ülimalt kompleksne terviseprobleem, mis on põhjustatud mitmete üheaegselt toimivate faktorite poolt. Kuna inimesed söövad-joovad väga erinevaid asju, ei ole üksi konkreetne toit või jook ega ka toitaine vastutavad ülekaalulisuse eest, küsimus on liigselt tarbitud kalorite hulgas ning väheses kalorite kulutamises.

USA-s asuv Centers for Disease Control and Prevention (CDC) on oma uuringus “Overweight and Obesity: Causes and Consequences”* toonud välja, et ülekaalulisuse põhjus peitub selles, et meie poolt tarbitavad ja kulutatavad kalorid ei ole tasakaalus. Lihtsamas keeles öelduna – me sööme liiga palju ning liigume liiga vähe. Kõige olulisem on meeles pidada, et iga kalor loeb! Seega on soovitud kaalus püsimise ja hea tervise juures olemise võti tasakaal: tarbitud toidust ja joogist saadud kalorid tuleb ära ära kulutuda (“põletada”) igapäevase kehalise tegevuse, argitoimingute ning treeningu käigus.

* Centers for Disease Control and Prevention, “Overweight and Obesity: Causes and Consequences” 2009,  kättesaadav internetilehel.

 

.

Autor: Urve Vilk, Coca-Cola Baltics

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700