2. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Firmad tegid vähema arvu töötajatega ära rohkem tööd

Äsja avaldatud statistika kohaselt tegid Eesti ettevõtted möödunud aasta neljandas kvartalis pisut vähema arvu töötajatega viiendiku võrra suurema käibe.

2010. aasta neljandas kvartalis oli hõivatuid 369 719, mida on 0,8% vähem kui aasta eest. Müük kasvas sama ajaga võrreldes aga tervelt 21,6%.

 

2009. aastal võisid ettevõtted töötajaid palgal hoida, ent tööd ei olnud, kuid 2010 tegid inimesed tõenäoliselt ka tööd ja seda oli piisavalt. Küsimus on, mis juhtus aasta jooksul hindadega, võimalik, et need tõusid ning ettevõtted said oma tooteid ja teenuseid kallimalt müüa. Kolmandaks käibe suurenemise põhjuseks oli kindlasti ka efektiivsuse kasv.

 

Põllumajanduse, metsanduse ja kalapüügi sektoris töötas 12 924 inimest, mida oli 0,4% rohkem kui aasta eest. Käivet tegid nad aga 25,1% rohkem. Puidutöötlemises, välja arvatud mööbli valmistamises, oli samal ajal tööl 12 232 inimest. Võrreldes 2009. aasta neljanda kvartaliga kasvas töötajate arv 2%, müük suurenes 36,8%.

Kriisis otsisid kõik võimalusi, kuidas efektiivsemalt töötada

 Paberi- ja paberitoodete tootmises on hõivatute arv vähenenud aastaga 3,2%, kuid müük on kasvanud 41,8%. Hõivatute arvuks selels sektoris on 1460 inimest.

„Usun, et kriisis otsisid kõik ettevõtted võimalusi, kuidas efektiivsemalt töötada. Horizoni puhul toon esile, et maailmaturu tubli taastumine ning kõrgem nõudlus eelkõige Euroopa-välistel turgudel aitasid meil müüki suurendada, seda ka intensiivsema müügi- ja turundustöö tulemusena,“ kommenteeris ettevõtte töötajate arvu samal tasemel hoidnud Horizon Tselluloosi ja Paberi ASi juhatuse esimees Ashwani Sharma.

„2009. aastal oli meil osa tootmisvõimsust kasutamata, mis tähendas tookord väiksemaid müügimahte, kuid mullu tootsime 6000 tonni jõupakendipaberit kuus ning kõik selle eksportisime," täpsustas Sharma. "Parem turuolukord on hea asi, aga samas jätkame efektiivsuse suurendamist tehes tänavu ning tuleval aastal uusi investeeringuid."

 

Statistika näitas veonduse ja laonduse sektoris töötajate arvu 4,9%-list kasvu, samal ajal suurenes müük 24,8%. „Jah, see võib tähendada sektori efektiivsemaks muutumist,“ kommenteeris numbreid Smarteni juht Mait Miller.

 Tänavu võib logistikas oodata müügimahtude kasvu

„Arvan, et (veonduses ja laonduses – toim) valitsevad analoogsed trendid nagu ka tootmises ja muudes valdkondades. Ressursid on masust tingitud mahtude langusest kokku tõmmatud ja nüüd, kus mahud on jälle kasvama hakanud, suurendatakse tööjõudu ja muid ressursse aeglasemalt, kui mahud kasvavad. Sealt ka efektiivsuse tõus,“ selgitas logistikafirma juht.

Miller avaldas arvamust, et 2011. aastalt võib logistikas oodata müügimahtude kasvu ja efektiivsuse hoidmist. „Eelkõige puudutab see küsimus sisetarbimist ja eksporti,“ prognoosis Miller trende. „Kui kaupade müügimahud kasvavad, siis arvan, et ka logistikud suudavad efektiivsust parandada või vähemalt hoida. Rahaliselt sööb osa efektiivsusest paraku ära kütuse hinnatõus.“

Miller mainis, et Smarteni töötajate arv kasvas samuti, isegi veidi rohkem, kui sektori keskmine, aga see on pigem tingitud uute projektide töömahukusest. Smarteni käive jäi tunamullusega võrreldes samaks.

„Kuna meie 2010 II poolaasta käive kasvas jõudsalt, ootame 2011 paremat käivet, kui 2010. Töötajate arvus oleme paindlikud ja mahtude kasvades oleme valmis värbama,“ lisas Miller.

 

 

Autor: Urve Vilk, Anne Oja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700