4. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Mariad rändavad liinil Tallinn–London–Tallinn

Linnagaleriis on avatud Maria Juure ja Maria Arusoo autobiograafiline näitus “Everything Counts in Large Amounts”, mis jutustab videote abiga kahe Maria elust.

“Aastal 2006 kohtusid Mariad EKA kohvikus – tegu oli armastusega esimesest silmapilgust. Kohe pärast seda pühkis Arusoo Tallinna tolmu jalgelt ning asus ümber Londonisse, inspireerides selle käiguga oma noort haritud sõpra Juurt. Möödus ligi neli aastat, enne kui viimane kodumaal asjadele punkti pani ja Arusoole järele lendas,” kirjutab Maria Juur. Aga Londonis ei olnud muru sugugi rohelisem ja taevas sinisem.

“Juurest, kunagisest Tallinna Prantsuse Lütseumi hellikust, sai Londonis miinimumpalgaga ettekandja, kes esmaspäeviti peab pesema ja ära kuivatama umbes 300 klaasi. Arusoo aga elab ema maja teisel korrusel neitsikambrikeses ning tunneb järjest süvenevat survet teha karjäärivalikuid. Sest kõike ju ei saa,” jätkab Juur näituse tausta selgitamist.

Näituse keskmes on paralleelselt jooksvad videod mõlemast Mariast, kes jutustavad oma lugu. Justkui valusa nõelapistena mõjub väike arvutiekraan, kus üks alavääristav ja ründav lause või sõna vahetub teisega: “Hale kuju. Inimvare. Ülbe ja ebaoluline inimene. Alkohoolik. Debiil. Segane. Saamatu. Läbikukkunud. Tühi koht.”

Maria Arusoo ja Maria Juur on järjekordsed multitalendid: esimene maalikunstiharidusega, kuid tegeleb ka kõigi teiste kunstialadega ja kureerib; teine on noor kunstiteadlane, kes triivib kunstiteooria, praktika ja eksperimentaalmuusika vahel.

Kahekesi esindavad kunstnikud tänapäeva kõige levinumaid inimesi kultuurimaastikul – interdistsiplinaarne ja transdistsiplinaarne multitalent.

Loominguliste elualade piirid on täielikult hägustunud. Sõnad “maalikunstnik” või “skulptor” on ajast ja arust ega viita enam kellelegi. Ühe eduka loomingulise inimese elulookirjeldus peab tänapäeval vähemalt kolmest erinevast tegevusalast koosnema.

Kindlasti on siin üks osa edevusel, teine osa põlvkondlikul mentaliteedil ning kolmas osa karmil elutõel: et loominguga tegelev inimene hinge sees saaks hoida, peab tal kogu aeg mitu rauda tules olema.

Või tuleb tal aeg-ajalt miinimumpalga eest nõusid pesemas käia. Või teha karme karjäärivalikuid.

mariaUNDmaria “Everything Counts in Large Amounts”

Maria Juure ja Maria

Arusoo autobiograafiline näitus Tallinna linnagaleriis, Harju 13

Näitus on avatud 13. märtsini.

Autor: Urve Vilk, Ragne Nukk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700