4. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Tanel Veenre viib Eedeni aeda

Kunstnik Tanel Veenre kahest osast koosneva isikunäituse “Taasleitud paradiis” fookuses on Eedeni aia temaatika.

Väljapaneku esimene osa kannab pealkirja “Eedeni aed”. See toob külastajani algupäraselt piiblist tuntud paradiisiaia artefakte ning illustreerib Aadama ja Eeva meeleseisundeid enne pattu langemist. Seinalt leiab “Kurja õie” ja “Võidupärja”, aga ka “Õhetuse” ja kaelaehte “Ka paradiisis on talv”.

Vormilt ei ole ehted suursugused ega bravuurselt uhked, vaid järgivad natuurilähedast joont. Materjalidena on kunstnik jätkanud eelmisel aastal väljapanekul “Tolm, universum ja kuninganna” sisse juhatatud õngekorgiteemat. Ehted on valmistatud balsapuust, puidust ja hõbedast, aga kasutatud on ka kosmilist tolmu, ükssarve jalgasid ja teokarpi.

Väljapaneku teine osa, mille pealkiri on “Ristteed”, laiendab Eedeni aia temaatikat. Seinale on paigutatud hulganisti artefakte, nagu skeptrid ehk valitsuskepid, prossid ja pistoda. Viimane kannab pealkirja “Keerubi mõõk” ja hakkab samuti tööle viitena piiblile, ülejäänud aga peaksid vihjama inimese siseelule, sisemisele kuningriigile ja selle valitsemisele.

Kesksel positsioonil asetseb kahest osast koosnev südamekujuline suitsukvartsist, puidust ja hõbedast valmistatud pross “Südamlik”. Näituse teisest osast leiab huvitavaid materjale, nagu fossiilse kala hambad, tükk suuska, kitse jalg ja viiuli roop.

Kui vaadelda kogu väljapanekut pealkirja “Taasleitud paradiis” võtmes, peaks tegu olema heaoluutoopia taasavastamisega. See utoopia on vaatajani Eedeni aia illustreerimise näol ka toodud ja sisemaailma mõiste abil laiendatud.

Sissejuhatavas tekstis toob autor mängu “hetked, kui olemine annab end eriti klaarilt kätte”. Näitus pakubki mõtteainet sisekuningriigi valitsemisest, aga ka glamuuri ja loodusläheduse kokkupõrkest.

“Taasleitud paradiis”

5/10

Ehtekunstnik Tanel Veenre isikunäitus projektiruumis MÄRZ, Olevimäe 7

Autor: Urve Vilk, Madis Luik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700