7. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kodutöö meelitab proffe

Kaugtöö lubab projekte tegema palgata professionaale, kes ei taha tööle sõitmisele aega kulutada.

Kodulehekülg lastekas.ee on ilmekas näide sellest, kuidas kaugtöövormita poleks projekt olemasolevas mahus tehtav.

Lasteveeb OÜ peatoimetaja Janika Leoste tõi näite Jänku-Jussi multika valmimise varal. “Ajaliselt tähendab üks nädal ühe uue osa valmimist. Projektis osaleb viis kuni kümme inimest, kes paiknevad geograafiliselt väga hajusalt.”

Kuna meeskonnast valdava osa moodustavad üliõpilased ja mujal põhikohaga töötavad inimesed, on tiimiliikmeid keeruline vajalikul ajal kokku saada. Seepärast töötataksegi eemalt.

Inimesed kirjutavad stsenaariume, salvestavad hääli, joonistavad ja animeerivad oma kodudes, koolis, avalikus internetipunktis, kohvikus või raamatukogus.

Firmal on olemas ka esinduskontor, kuid määravaks saab ikkagi ajafaktor.

“Kaugtöö eelis on suurem töötajate valik, sest väga paljud tipptegijad võivad anda oma tööpäevast kuni kaheksa tundi, aga nad ei ole nõus loovutama aega tööle sõitmiseks. Samuti saab töötamisel kasutada tasuta vabatahtlikke, osalise ajaga töötada soovijaid, üliõpilasi, väikelaste emasid, liikumispuudega inimesi ja teisi, kelle palgasoov võib olla konkurentsivõimelisem,” loetles Leoste kaugtöö eeliseid.

Igale inimesele kaugtöövorm siiski ei sobi. Iga töökoha jaoks samuti mitte. Kaugtööks peab inimesel olema sisemine motivatsioon ja oskus tegutseda iseseisvalt.

Aasta vältel enne majanduslikult keerulist aega pakkus ka AS EMT oma töötajatele võimalust töötada ühel päeval nädalas büroost eemal. Nii ei saa töötada klienditeenindajad, aga teatud tiimiliikmete puhul pole asukoht määravaim.

Firma suhtekorraldusjuhi Kaja Sepa sõnul katkestas masu suhteliselt eduka projekti. Koormused kasvasid – igapäevane elu läks intensiivsemaks ning nii otsustati ka kodutööpäevade võimalus peatada.

Järele mõeldes tunnistas Sepp, et seesugusest vormist polnud tegelikult üldse kahju loobuda. “Meie töö iseloom nõuab pidevat ja vahetut suhtlemist kolleegidega – e-kirjad ja telefonivestlused ei pruugi soovitud efektiivsust tagada,” rääkis ta kaugtöö varjupoolest. Meeskonnatöö puhul on reaalne suhtlemine võimalikest variantidest parim.

Autor: Urve Vilk, Ain Kivesti

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700