Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 10. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Iga teine internetikasutaja on netist midagi ostnud

Eestis on internetist kaupa või teenuseid ostnud 45% internetikasutajatest, rääkis TNS Emori uuringuekspert Kristina Randver turunduskonverentsil Password 2011.

Internetist ostmise aluseks on interneti kasutamise võimalus. Viimased uuringud ütlevad, et Eestis on netikasutajaid 15-74aastaste seas 787 000, koos nooremate ja vanematega oleme aga maagilise 900 000 inimese piiri ületanud. Eestis on internetist midagi ostnud (kaupa, teenust) 45% internetikasutajatest.

"Enamik internetist ostjatest on kuni 39aastased, reeglina tallinlased ning keskmisest kõrgema sissetulekuga inimesed," rääkis Randver.

Internetist ostmise kasvu põhjusteks on see, et inimestel pole enam kartust internetiostude osas. See on tehtud lihtsaks, kuna ostja ei pea omama krediitkaarti, vaid saab maksta internetipangas. Plussiks on ka internetis olev kaupade suuem valik ja odavam hind. Internetimüügi takistuseks Eestis on riigi väiksus, arvestama peab sellega, et suur osa ostjatest ja ka potentsiaalsetest ostjatest elab viies suuremas linnas, kus tegelikult kõik on niigi käe-jala juures.

Internetiostlejat iseloomustab see, et inimene naudib ostmist. Neil inimestel keskmisest kallimad hobid ja vaba aja viitmise viisid. "Need on inimesed, kes käivad välismaal reisil ja vähemalt mõned korrad kuus väljas söömas," rääkis Randver.

Eestis ostetakse interneti kaudu enim finantseteenuseid, sooduskuponge, reisimisega seotud teenused, riideid, tehnikat. Mujal maailmas ostetakse sarnaseid asju, aga lisaks ka autosid, eluasemeid, samuti rohkem beebikaupu.

Leedus on praegu internetist ostjaid nii palju kui meil 5 aastat tagasi. Soomes 67% ning toimub pidev ostjate kasv. Aastal 2010 oli Soomes internetist ostude kogusummaks 9,4 miljonit eurot. Avatakse, et 2011. aasta võib olla internetimüüjatele veelgi edukam kui 2010. aasta.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700