Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 17. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahulolematus tulude suhtes ettevõtluseni ei vii

Swedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskuse värske uuringu kohaselt on iga viies elanik oma sissetulekuga täiesti rahulolematu. Ettevõtlusega plaanis tulusid suurendada vaid 11% neist inimestest, kes tulude kasvu võimalust lähema aasta jooksul nägid. 

„Väga rahul oli oma tuludega 3% elanikest, pigem rahul 38%, pigem ei olnud rahul 32% ja üldse ei olnud rahul 21% elanikest. Üsna ootuspäraselt olid vähem rahul madalama sissetulekuga inimesed ja tööealised, kel on noortest või seenioridest enam regulaarseid finantskohustusi,“ kommenteeris uuringut Swedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskuse juht Piret Suitsu. „Oma sissetulekute suurendamise võimaluste osas olid elanikud pigem pessimistlikud - enam kui kolmandik inimestest välistas selle võimaluse ja neljandik pidas seda vähetõenäoliseks,“ lisas ta.

See, kas nähakse võimalusi sissetulekute paranemiseks lähiajal, oli samuti otseselt seotud pere tänase sissetuleku suurusega. Kui pere kuu netosissetulek jäi alla 767 euro (12 001 krooni), ei nähtud tulude suurendamiseks enamasti mingit võimalust. Kui sissetulek ületas 895 eurot (14 000 krooni), oldi optimistlikumad ja tulude suurendamist peeti tõenäoliseks. Kui oma sissetulekuga ollakse rahul, siis ollakse ka optimistlikumad selle suurendamise võimaluste osas lähemas tulevikus. Negatiivsed hinnangud pärsivad tegutsemistahet.

Mehed olid sissetulekute suurendamise võimaluste osas naistest märkimisväärselt optimistlikumad. „69% naistest ei pidanud sissetulekute paranemist lähema aasta jooksul tõenäoliseks, meestest aga uskusid pea pooled kasutada oleva rahahulga suurenemisse,“ rääkis Suitsu. Optimistlikumad olid tulude suurenemise osas ka noored vanuses 16-19 aastat ja töötud, kellest enam kui pooled tasapisi paraneva tööturu olukorra juures uut töökohta leida loodavad. „Siiski ei saa alati loota, et uus töökoht tähendab tingimata eelmisega võrreldes suuremat sissetulekut. Pakutav palk võib olla isegi väiksem ning ootus leida kõrgema sissetulekuga töökoht täitub pigem erioskustega töötajatel, kelle suhtes on tööturul kõrgendatud nõudlus. Tööotsijaid on palju ning see pidurdab palgatõusu,“ toonitas Suitsu. „Ehkki keskmine palk on paljudes majandussektorites tänaseks tõusuteele keeranud, sõltub palgatõus ettevõtte tootlikkusest ning seni tuleb paljudel tööläbirääkimistel leppida tajutavalt kehvema palgapakkumisega kui mõned aastad tagasi.”

Lisaks paremini makstud töökoha leidmisele peeti sissetulekute suurendamisel võimalikuks ka tänasel töökohal enama töö tegemist, lisatöökoha otsimist või oma kvalifikatsiooni parandamist. Viimane oli eriti oluline noorte jaoks, kes alles õpivad. „Tänastes oludes on täiendavate oskuste omandamine kindlasti oluline pluss, mis avardab töökoha leidmise võimalusi. Seega  tulekski just täna kasutada vaba aega selleks, et oma kompetentsi tõsta,“ rääkis Suitsu. Palga juurde küsimine on eestimaalaste jaoks ilmselt endiselt ebamugav. Seda nägid võimaliku tulude kasvatamise vahendina keskmisest enam vaid inimesed, kelle pere sissetulek juba täna ületab 895 eurot ehk 14 000 krooni ja kaks korda enam mehi võrreldes naistega.

„Paraku ei ole lisatulu teenimise võimalusena eriti populaarne ka ettevõtlus,“ nentis Suitsu. Ettevõtlusega plaanis tulusid suurendada vaid 11% neist inimestest, kes tulude kasvu võimalust lähema aasta jooksul nägid. Seda on üle kahe korra vähem kui inimesi, kes olid valmis töökohta vahetama või täiendava töökoha võtma. 14% oma sissetulekute suurendamiseks midagi ette võtta soovivatest elanikest eelistab äri ajada tavakodanikuna, mitte ettevõtjana ja pakub raha eest lisatöid või teenuseid või müüb oma tooteid (aiasaadusi, käsitööd). Investeerimisest näeb lisatulu 10% inimesi.

Eestimaalaste leigust ettevõtluse suhtes näitavad ka Eurostati uuringud, mille kohaselt on siinsete elanike huvi ettevõtlusega alustamise vastu viimastel aastatel oluliselt kahanenud. Kui 2007. aastal oli Eestis oma äriga raha teenivaid inimesi või peatselt ettevõtlusega alustada plaanijaid 22%, mida oli rohkem kui üheski teises Euroopa Liidu riigis, siis 2009. aastaks oli see arv 13%. Kui ettevõtlusega alustajad toovad välja peamiste motivaatoritena suurema vabaduse, huvitavama töö ja võimalused suurendada tulusid, siis töötaja staatuse eelistajatele on olulised regulaarse sissetulek, kindel tööaeg ja stabiilne töökoht. Võrreldes mitmete ELi riikidega on Eestis ettevõtluse alustamise põhjuseks sagedamini väljapääsmatu olukord, mitte uudne idee või ärivõimalus.

Swedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskuse uuring ”Elanike rahulolu tuludega ja ettevõtlikkus” valmis koostöös Eesti Konjuktuuriinstituudiga. Küsitlemine viidi läbi telefoni teel 16-aastaste ja vanemate Eesti elanike hulgas veebruaris 2011 a. Küsitluse valim oli 800 inimest, mis on esinduslik 16-aastaste ja vanemate Eesti elanike suhtes.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700