Kuidas sundida tööandjat puhkust andma?

Puhkuste ajakava on õigus muuta vaid tööandja ja töötaja kokkuleppel. 

Küsimus: Mul oli planeeritud puhkus detsembriks 2010 (allkirjastatud aasta alguses), kuid tööl mulle öeldi, et nad ei saa lubada mul minna puhkusele, kuna olin novembris haige.

Märtsis ütles tööandja, et puhkust ei saa, kuna mulle ei ole asendust. Alates aprillist algab tööandjapoolne täiendkoolitus ja meile ei lubata puhkust kuni juulikuuni. Viimast korda olin ma puhkusel juulis 2010.

Kas see on seaduse rikkumine tööandja poolt? Kuidas sundida tööandjat mulle puhkust andma?

Vastus: Vastavalt töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 68 lõikele 3 on töötajal õigus saada iga töötatud kalendriaasta eest põhipuhkust täies ulatuses ja vastavalt lõikele 5 tuleb põhipuhkus kasutada kalendriaasta jooksul.

Tööandjal on võimalus 31. märtsiks koostada puhkuste ajakava kogu kalendriaastaks. Sellekohased puhkused on kohustuslikud pooltele kasutada ja anda, kui just kokku ei lepita muudatustes. Puhkust andtakse osadena samuti vaid kokkuleppel.

Kuna koostatud puhkuste ajakava on õigus muuta vaid tööandja ja töötaja kokkuleppel, siis pole tööandjal õigus keelduda sellekohase puhkuse võimaldamisest. Planeeritud puhkuseid peab tööandja arvestama töö korraldamisel. Ka pole lubatud tööandjal töötaja töövõimetuslehel viibimiste tõttu puhkuste ajakavas märgitust keelduda.

Tööandjal on õigus puhkus katkestada või edasi lükata üksnes ettenägematu olulise töökorralduse hädavajaduse tõttu, eelkõige kahju tekkimise ärahoidmiseks. Õigus puhkus katkestada, edasi lükata või enneaegselt lõpetada töötaja isikust tulenevatel olulistel põhjustel, eelkõige ajutise töövõimetuse tõttu, on töötajal.

Kasutamata puhkuseosa viiakse üle järgmisesse kalendriaastasse. TLS § 68 lõike 6 järgi aegub põhipuhkuse nõue ühe aasta jooksul arvates selle kalendriaasta lõppemisest, mille eest puhkust arvestatakse.

Tööandja on kohustatud seaduses ette nähtud puhkust töötajale võimaldama ja puhkusetasu õigeaegselt maksma ning töötajal on õigus puhkusele jääda ja puhkusetasu saada. Puhkusetasu tuleb maksta kaks tööpäeva enne puhkuse algust või poolte kokkuleppel hiljemalt puhkuse kasutamisele järgneval palgapäeval.

 

 

 

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Kaia Taal

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Peppersack – tee ajalooliste maitsenaudinguteni

Tallinna vanalinna südames, ajaloolise Raekoja ligidal asuv restoran Peppersack pakub meeldejäävaid maitseelamusi. Lisaks saab nautida mõõgavõitlejate igaõhtust efektset etendust.

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara