25. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Läbilõige 2010. aasta pressifoto paremikust

Praegu Viru Keskuse aatriumis ja peagi ka Tartu Lõunakeskuses üleval olev Eesti pressifoto aastanäitus toob publiku ette möödunud aasta 31 parimat fotot, mis valiti välja 819 seast.

Ehkki Eesti Ajalehtede Liit on pressifotopreemiaid välja andnud 1997. aastast, püüab eelmisel aastal fotograafide ametiliiduna asutatud Eesti Pressifotograafide Liit oma valdkonda terviklikumalt arendada ja tutvustada. Sellest ka idee ja eesmärk teha sel aastal möödunud aasta parimate pressifotode näitus suuremalt kui varem. Nii saabki teisipäevast näha Viru Keskuse aatriumis läbilõiget 2010. aasta parimatest fotodest, mis ajaleheveergudele jõudnud.

Näitus on koostatud konkursile laekunud 819 foto põhjal, millest 31 pilti 22 pressifotograafilt näituse jaoks välja valiti. Üleval on õnnestunud kaadreid nii spordivõistlustelt, igapäevaelust,  poliitilistelt lahinguväljadelt kui ka kultuuriareenilt. Näha saab nii aasta pressifoto preemia pälvinud parimaid töid ja nominente kui ka lihtsalt häid tabamusi. Need pildid, mis näitusele ei mahtunud, leidsid koos välja pandud piltidega koha Eesti pressifoto aastaraamatus.

Diskussioon fotoajakirjanduse teemal . Näituse eesmärk on tähtsustada pressifoto rolli üldises meediaruumis, on öelnud Eesti Pressifotograafide Liidu juht Erik Prozes. “Kaasame meediaeksperte, kultuuriteadlasi ja haridusasutusi, et tekitada diskussiooni fotoajakirjanduse teemal ning edendada oma eriala. Ajakirjandusfotograafia on Eestis eksisteerinud juba üle saja aasta, kuid teadlikku arendamist on selle aja jooksul toimunud vähe,” tunnistas Prozes.

“Võrreldes näiteks naabrite leedukate ja Põhjamaade pressifotoga, on Eesti pressifoto natuke kesisemas olukorras. Vastloodud Eesti Pressifotograafide Liidu missioon ongi meie pressifotograafia sihipärane edenamine. Väljapaistvam osa edendusest on iga-aastaseks kujunev näitus ja raamat, kuid üheks prioriteediks peame ka pressifotograafide haridusküsimusi,” lisas ta.

Foto mitu palet. Näituse koostamisel abiks olnud kunstiteadlase Anneli Porri sõnul on ajalehefoto ja fine art photography külgnevad praktikad, mis moodustavad kokku puutudes hägusa ala, kus piire tõmmata ei ole nii lihtne. “Mõlemal valdkonnal on oma eelised: meedial operatiivsus, levik ja tiraaž, kunstil kontseptsioon, eksklusiivsus ja positsioonivabadus,” selgitas ta. Need kaks poolust näitusel kohtuvadki.

Näitus kuulub Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 programmi ja on omamoodi avalöök enne oktoobrikuist Tallinna Fotokuud, mille raames on tähelepanu all kohalik fotograafia ja selle tegijad.

Eesti pressifoto aastanäitus

Tallinnas Viru Keskuse aatriumis jääb näitus avatuks 3. aprillini.

Tartu Lõunakeskuses saab näitust külastada 18. aprillist 1. maini.

Info: www.epfl.ee

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700