1. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Põhjamaade eliitorkester Eestis

Sel nädalalõpul esineb Eestis Helsingi filharmooniaorkester (HFO) – esimene Põhjamaades asutatud professionaalne sümfooniaorkester –, mille esituses kuuleb Beethoveni ja teiste suurmeeste loomingut.

Orkester on tegutsenud järjepidevalt 128 aastat. Selle aja jooksul on 36 muusikuga alustanud kollektiivist saanud 102 püsiliikmega orkester, mille kontserte külastab aasta jooksul umbes 100 000 kuulajat.

50 esimest aastat oli HFO peadirigent Robert Kajanus. Järgmiste peadirigentide hulgas on olnud sellised nimekad dirigendid nagu Paavo Berglund, Okko Kamu ja Leif Segerstam. 2008. aasta sügisest on HFO peadirigent John Storgårds.

Igal aastal annab orkester 70–80 kontserti Helsingis ning regulaarselt käiakse ka välisturneedel. Esimene välisvisiit toimus 1900. aastal Pariisi maailmanäitusele. Nüüdseks on orkester külastanud enamikku Euroopa riike ning käinud neljal korral USAs ja Jaapanis.

Avalooks “Päikesetõusu serenaad”. Eesti kontserte juhatab Okko Kamu, kes on varasematel aastatel töötanud orkestris nii viiulimängija kui ka peadirigendina. Viimastel aastakümnetel on teiste seas tema koduorkestriteks olnud Helsingborgi ja Singapuri sümfooniaorkester, Stockholm Sinfonietta ning 1996–2000 oli ta Soome rahvusooperi peadirigent.

Alates 2011. aasta sügisest on Okko Kamu Lahti sümfooniaorkestri peadirigent. Kamu juhatamisel on salvestatud üle 100 plaadi erinevatele firmadele (Finlandia, Musica Sveciae, Naxos Records).

Kontserdi avaloona kõlab oma põlvkonna ühe populaarsema soome helilooja Aulis Sallineni “Sunrise Serenade”, op. 63 kahele trompetile, klaverile ja keelpillidele.

Teos on komponeeritud soome panga Kansallis-Osake-Pankki 100. aastapäevaks. Prantsuse avangardistlike heliloojate rühmituse Kuuik nimekaima liikme Francis Poulenci loomingust tuleb ettekandele kahe klaveri kontsert d-moll, mida peetakse üheks Poulenci keerukamaks teoseks.

Hõrgud helid Prantsusmaalt. Kontsert valmis tellimustööna printsess Edmond de Polignacile, kes oli tuntud Pariisi muusikasalongipidaja ja kuntsimetseen. Kuulda saab populaarseid viisikesi ja džässisugemeid, aga ka gamelanimuusikat.

Soleerib vendade Victor ja Luis de Valle klaveriduo Hispaaniast. Duo debüütesinemine toimus aastal 2004 ning juba järgmisel aastal võitsid vennad esikoha ja publikupreemia rahvusvahelisel ARD muusikakonkursil ja hõbemedali Primer Palau festivalil Barcelonas.

Kõlab Beethoveni sümfoonia. Kontserdi teises pooles tuleb ettekandele Ludwig van Beethoveni “Pastoraalne sümfoonia”, mis on pühendatud Beethoveni sõpradele ja loomingu austajatele vürst Lobkowitzile ning krahv Razumovskile (Venemaa saadik Viinis).  Teose esiettekanne toimus 1808. aasta 22. detsembril Viini teatris Beethoveni suurel muusikaakadeemial avateosena, kui kokku kõlas talt kaheksa uut teost.

Tegu on Beethoveni ühe romantilisema teosega – kusagil tema loomingus pole rohkem tunnete ja looduselamuste siirast väljendust.

Helsingi filhar-mooniaorkestri kontsert

2. aprillil kell 19 Pärnu kontserdimajas

3. aprillil kell 17 Estonia kontserdisaalis

Piletid: Tallinnas 16,62 € ja Pärnus 11,50 €

www.concert.ee

Autor: Urve Vilk, Kersti Inno

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700