Restoranitest: aukudega salvrättidega õhturestoran

Tartu linna väärikaimas kohas, otse Alma Materi peaukse vastas avas paar aastat tagasi uksed restoran Antonius. Alguses olid uksed lahti ainult nädalalõputi, nüüd igal õhtul. Väga uhke – Taaralinnal on oma õhturestoran.

Praegu on turiste vähe ja oma linna rahvast Antonius vist ei huvita, igatahes oli kevadisel laupäevaõhtul peale meie restoranis vaid üks laudkond. Põhjuseks, miks ma arvan, et tartlasi see koht ei huvita, on sealsed hinnad – odavaim praad maksab 15 eurot, vanas rahas 230 krooni ja seda on isegi mulle, kõikenäinud restoranikriitikule, kelle arved lehetoimetus kinni maksab, väheke liiast.

Karastunud pealinlastele, kes nüüd Tallinna tippkohtadega kiiret võrdlust teevad: tegemist on siiski Tartu Vaimu, vaeste üliõpilaste ja riigipalgaliste õppejõudude kodulinnaga. 

Õhturestoran asub keldris, kuid pikkadele suveõhtutele mõeldes on katusesse kena kuppelaken ehitatud. Kiviseid keldriseinu drapeerivad tuttidega sametkardinad, puhvetil hiilgab hõbe, kandelaabrites säravad küünlad. Kelneril on meie jaoks aega. Küllap ka kokal, sest teine laudkond asutab ennast juba minema ja rohkem külastajaid sellel õhtul ei tule. 

Eelroogadeks valisime pardi-carpaccio ja läätse-köögiviljasupi. Carpaccio lisandiks oli vaarikakaste, rukolasalat ja Parmesanilaastud, supil feta ja mandlid. Õhukesed pardilihaviilud oleksid võinud koos vaarikakastmega isegi päris tore roog olla, aga rukola, mis kogu pardi enda alla peitis, oli tükeldamata ja pikkade salatiribade viisakas suhutoimetamine võttis kogu mu tähelepanu. Spagettidena kahvli ümber keerata neid ribakesi ei saanud, katkilõigatult kahvli otsa enam ei jäänud, olid kõhnakesed - igavene häda oli nende õrnade lehekestege, millel polnud varsi ära rebida raatsitud.

Nii et vaarikakastme ja pardi vahekord jäi tähelepanuta. Küll aga üllatas mind praetud Peipsi koha redise-sidrunikaste. Kastme maitse oli tugevalt magushapu, värv redisepunane – sellise kombinatsiooni kasutamine leebe kala juures on omamoodi julgustükk. Imestasin, imetlesin, aga siiski jäi kalale solisti ja kastmele saatepartii roll, nii et kõik oli paigas ja koka fantaasiarikas katsetus vääris kiitust.
Teisel pearoal, röstitud pardirinnafileel, võttis kaste aga solisti rolli endale. Seekord oli tegemist paksu ja tugeva kirsikastmega, mida toetasid ahjupuuviljad, nii et vaatamata neutraalsele kartuligratäänile maitses kõik kokku pigem kompoti kui praena. Pealegi oli ilus pardiliha pisut liiga kaua kuuma saanud ja oma mahlaka lihalikkuse ära kaotanud.

Vaatamata osalisele tasakaalustamatusele jäävad kolm kastet - pardi-carpaccio vaarikakaste, koha redise-sidrunikaste ja sooja pardiliha kirsikaste oma julges originaalsuses meelde positiivselt. Kuid Antoniusel oli veel üllatusi varuks:  tõstsin just salvräti suule, et kastmesed huuled enne veinirüüpamist puhtaks tupsutada, kui – oo õudust! –läbi lumivalge salvrätiaugu sattus huultele hoopiski näpp. Tõesti-tõesti, õhtusöögirestorani salvrätid on auklikud. Minu omal oli üks suur auk, lauakaaslase rätil aga palju väikesi.

Toit: 5
Teenindus: 6
Interjöör: 1 (salvrätid arvan interjööri osaks)
Aadress: Ülikooli 15, Tartu
Telefon: 737 0377
Avatud:, 18-23Teisipäev 11-22
Põhiroogade hinnavahemik: 15-18 €

Galerii

Osale arutelus

 • Rivo Sarapik

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Valma Seikluspark pakub uusi võimalusi konverentsideks ja koolitusteks

Lõuna-Eestis, 55 km Tartust Viljandi suunas ja 23 km Viljandist Tartu poole asuv Valma Seikluspark avas uue kaasaegse konverentsihoone, pakkudes senisest veelgi mitmekülgsemaid võimalusi ühendada seminarid, töötoad või koolitused õhtuse lõõgastusega seikluspargis ning meeleoluka firmapeoga.

Energia avastuskeskus – pinget pakkuv ja ootamatult šikk peopaik

Tallinna vanalinna ja Kalamaja piiril asuv Energia avastuskeskuse hoone on sadade üritusekorraldajate jaoks vastanud kolmele üliolulisele kriteeriumile: a) vana elektrijaama masinamaja peasaal on ootamatu, ent šikk peopaik, b) suurel ekspositsioonialal on külalistele garanteeritult avastamisrõõmu, ja c) keskuse asukoht on lihtsalt väga hea.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Äripäev otsib ASSISTENTI

Äripäev AS

24. jaanuar 2018

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine