12. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fantastiline naine Meeli Leeman

Fantastiline naine, suurepäraselt kasvanud firma Lenne OÜ üks omanik Meeli Leeman, kes teeb oma tööd hingega, ei satu just tihti ajalehte. Kui Meeliga kohtusime tunnistas ta, et mõtles väga pikalt ja põhjalikult järele enne kui intervjuule tulekuks oma jah-sõna ütles.

Intervjuu Meeli Leemaniga.

Teid pärjati 8. märtsil Fantastilise naise auhinnaga. Mis tunde see tekitab?

Sooja tunde, see oli meeldiv üllatus. Keegi mind ju iga päev fantastiliseks ei nimeta. 

Mis te arvate, miks just Teie selle tunnustuse osaliseks saite?

Võib-olla ettevõtluse pärast. Ei oska öelda.

Imestasin kui vähe me tegelikult nendest teame, kes kandidaatideks esitati. Nime oled kuulnud, aga mitte rohkem. Miks selline valik just tehti, ei tea. Ma arvan, et see (kandidaatide –toim.) nimekiri oleks võinud pikem olla.

Kumb on parem firmajuht, kas mees või naine?

Seda ei ole võimalik nii öelda. Nii palju kui on häid naisi on ka häid mehi juhtide seas. Ei saa öelda, et keegi on kellestki parem.

Mis on naisjuhtide eelis meesjuhtide ees?

Äkki ei olegi eelist. Saan ennast oma mehega võrrelda. Mina saan hästi hakkama ja mu mees saab hästi hakkama.

Vahest ma sooviks olla rohkem mees - tugevuse pärast. Ideaalne juht oled siis, kui sul on mõlemad – pehme ja tugev pool olemas. Sa ei saa olla edukus, kui sa oled ainult tugev.

Kes on Teie eeskujud?

Kõik minu tarkus on tulnud minust enesest. (naerab) Proovin õppida… õppida just teiste vigades.

Ja kas õnnestub?

Õnnestub. Iga kord ei kehti see, et pead enda vigadest õppima.

Keda imetlete, kiidaksite?

Keda ma kiitma pean? Mehi? Tegelikult on hästi palju on tublisid inimesi. Aga ma ei võrdle ennast teistega. Mul pole sellist lapsikut unistust, et tahaks olla nagu Bill Gates, et siis on hästi palju raha. See (unistamine, imetlemine – toim) sobib võib olla näitlejatele. Tahan teha oma tööd hästi ja see ongi kõik.

Kui kiire on Teie päev?

9-17ni, aga minu töö ei lõppe kell 17 töölaua taga, vaid jätkub kodus.

Aeg, kus töötasin 14-16 tundi päevas, on möödas. Aga esimesed 10 aastat oli küll 14-16 tundi päevas ja reaalselt töö juures.

Mis on Teie töö Lennes?

Loon kollektsiooni, müün selle maha ja haldan kogu seda protsessi. Samuti ostan kangaid, otsin kliente…

Kuidas Teil abikaasaga (Urmas Leemaniga – toim) töö jaotatud on?

Väga hästi on ära jaotunud. See võib-olla ongi üks meie edu võti, et asi on väga paigas. Me ei arutle ega kakle kunagi, kelle töö on midagi teha. Ei kommenteeri, kas seda tööd on vähe või palju, sest mõlemal on piisavalt. Meie tööd on lihtsalt erinevad.

Miks lasteriided?

Kohe algusest peale meeldisid mulle lasteriided. Kuna minu tööd on töö juures rohke näha, siis kogu aeg küsitakse mida Urmas teeb.

Kui mina ütlen, et hakkame lasteriideid tegema siis minu mehe esimene küsimus on, kuhu me vabriku ehitame. Mina ei vaeva end selle mõttega, kes meist rohkem teeb. Ma võib vahel rohkem ka teha, vabatahtlikult ja hea meelega.

Sel aastal saab meie firma saab 20aastaseks. Algus oli raskem kui praegu. Nüüd oleme juba kindlal kursis – kursil välisriided. Me ei tee mitte midagi muud kui ainult laste pealisriideid. Ma ei tee teksapükse ka siis, kui küsitakse.

Kuidas möödus Teil masu?

2008. oli aega vaadata endasse … et mida sa teed. Oleks tahtnud, et see masu oleks veel ühe aasta kestnud. Masu ajal jõudis läbi mõeldud kõik asjad. Muidu paned kogu aeg galoppi. Kogu ühiskond lahmis ju. Osteti ja tehti liiga palju kogu aeg.

Lenne ei kasvanud üks aasta (2008 – toim) ja meile see muret ei teinud. Osad kliendid küll kukkusid ära, aga samas sai järele mõelda selle üle, kuidas teha paremini. Eelnevatel aastatel seda teha ei jõudnud.

Kas olete mõelnud selle peale, et Lenne tootmine võiks kunagi olla kuskil mujal kui Eestis?

Siiani oleme saanud hakkama. Aga kui me kolm korda suuremaks kasvama peaksime, siis lihtsalt peame tootmise Eestist ära viima. See on paratamatu. Seega ma ei välista seda võimalust. Kui praegu õmbleb meile tooteid 400 inimest ja me peaksime ka kaks korda kasvama, siis vajaksime juba 800 õmblejat.

Selleks, et meie tooteid teha peab olema väga koolitatud õmbleja. Kuna palka saab töö tegemise järgi, peab olema ka kiire. Aeglased, aga head sobivad ateljeesse.

Milline inimene Te olete? Mis Teile meeldib?

Hobisid mul ei ole. Töö ongi minu hobi.

Kuidas otsuseid langetate – kiirelt, kaaludes?

Minu töö ongi otsuste langetamine. Hommikust õhtuni. Kogu aeg küsitakse, kuidas seda teha või kuidas teist asja teha. See on nii igapäevane mulle.

Kui sul on tootmine, siis pead alati teadma, mis tuleb lõpus. See on nagu male, kus pead sada käiku ette teadma.

Kas teil on ka mõni väga kindel põhimõte, millest alati kinni peate?

Ma ei hiline kunagi. Jõuan alati varem kohale ja mind häirib, kui inimesed hilinevad. Täpsus on minu nõrkus.

Millised etappe teie perefirma läbi käinud on kõigi nende aastate jooksul?

Mingeid ületamatuid raskusi olnud ei ole.

Meie kaks (abikaasaga - toim) omame kokku väga palju erinevaid iseloomujooni, pluss topeltvalik oskusi.

Oli periood, kui tegime allhanget ja siis mõtlesime, et kuidas saaks sellest lahti. Lõpetasime päevapealt. Olin kindlustanud juba mitu aastat vaikselt tagalat, et kui võetakse ära, saaks kohe oma toodangule üle minna. Mitte ühtegi vaba päeva ei tekkinud selle allhankelt omatoodangule ülemineku vahele.

Mis Teid kõik need aastad Lennes kinni on hoidnud?

Mulle meeldib, mida ma teen ja ma ei magaks parema meelega kodus. Muidugi on mõnikord rutiin, aga selle kannatab ära. See oskus peab ka olema.

Kuidas Lennel 2010. aasta läks? 2009. aastal oli teil 54 töötajat, kui palju nüüd?

Töötajate arv on 2010. sama mis 2009. 10% protsenti oleme käivet juurde teinud. Kasum ei kasvanud, aga 2011 tundub jälle kasvu peale minevat. Ütleme nii, et liigume stabiilsel kursil.

Millised on sihid Lennega selleks aastaks võetud on?

Kasv tuleb suur. Kui selle aasta hakkama saan, siis on hästi.

Meie turud on samad. Hästi palju on pakkumisi muudele turgudele, aga meie võimsus ei võimalda praegu uusi kliente võtta. Väga palju tellimusi on olnud. Siin võib põhjus ka pikas talves. Tegelikult on meil ju kaks talve ilmaga vedanud.

Kogu Euroopas on tekstiili- ja õmblustööstus välja suretatud. Euroopa on olnud rumal. Ma ei tea, kas see kõik tuleb kunagi tagasi. Hispaania, Itaalia, kõik olid ju tugevad tekstiilitööstuse riigid. Aga äkki see peatus. Soomes suri õmblustööstus juba 1990ndatel välja. Äkki meie siin suudame rohkem vastu pidada.

Näiteks laste kombekat ei sülita ju mingi aparaat välja. Selleks on vaja koolitatud inimesi ja inimkäsi.

Millega T e tegeleksite kui Lennet ei oleks?

Õmblemisega…

TAUST

2009. aastal enam kui 14 korda kasumit kasvatanud perekond Leemanitele kuuluv lasterõivaste tootja Lenne väärtus kasvas aastaga Äripäeva hinnangul 200 miljonilt kroonilt 350 miljonile.

Lenne suutis 135,4 miljoni kroonise käibe juures teenida kasumit 56,8 miljonit krooni.

Lennele pandi alus 1991. aastal, kui Leemanid alustas kroonieelsel ajal nö nullist, kui Urmas Leeman ostis naiste kombineesid ning koos abikaasa Meeliga õmbles neid tollel ajal puudu olnud naiste pesuks ringi ning müüs maha. Hiljem, veel enne kui alustati laste välisrõivastega, ostis Leeman kokku Marati dressijääke ning tegi neist laste dresse.

Krooni ajal tulid aga allhanked Soome firmale ning lõpuks Lenne loomine ning iseseisva tootmise käivitamine. "Praeguses maailmas tuleb esmalt spetsialiseeruda ja siis globaliseeruda, muidu ellu ei jää. Edasi tuleb kontsentreeruda ning siis saabub ka edu," on Urmas Leeman öelnud.

Urmas Leeman on varasemates intervjuudes rääkinud, kuidas nad algusaastatel Soomes müüsid oma tooteid ise, käies klientide juures kohal, kogu kollektsioon kaasas. Hiljem, mahtude ja klientide hulga suurenedes, valis ettevõte välja kohaliku agendi, kelle juures on püsivalt üleval toodangu näidised.

Lenne edu on Urmas ja Meeli Leemanile taganud stabiilselt koha Äripäeva igal aastal koostatavas rikaste edetabelis. 2009. aastal hindas Äripäev mõlema varanduseks 101 miljonit krooni ehk Lenne väärtuseks 202 miljonit krooni. Sellega olid nad rikaste edetabelis 314. kohal, jäädes näiteks miljoni krooniga alla kütuseärimees Heiti Häälele.

Lenne OÜ omanikud on Urmas Leeman 50%, Meeli Leeman 50%.

80% toodangust läheb Soome, Lätti, Leetu ja Ukrainasse. 20% jääb Eesti turule.

Tööd anti 2010. aastal nagu ka kahel eelmisel aastal 54 inimesele.

Dividende võtsid omanikud 2008. aastal välja 500 000 ja 2009. aastal 300 000 krooni.

Autor: Kadrin Karner, Rivo Sarapik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700