15. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Algavad animafännide rõõmupäevad

Juba viiendat aastat saab kevade alguses Tallinnas ja Tartus Jaapani animatsiooni parimaid teoseid nautida – algab Jaapani animafilmide festival.

Tänasest hoo sisse saav festival pakub vaatamiseks 24 saareriigi animafilmi nii pere noorimatele liikmetele kui ka täiskasvanutele. Nagu varasematel aastatel on seegi kord kavas erinevad alaprogrammid, mis sisaldavad uute animateoste kõrval ka ajalukku vaatavaid töid.

Peale põhiprogrammi on kavas programm “Joonistada või mängida”, mille raames saab näha kaht animafilmi kõrvuti hiljuti valminud samasisuliste mängufilmidega.

Ka ei puudu sel aastal festivali Japan Media Arts parimad lühifilmid ning ühe suurmeistri tööd. Sedapuhku tehakse kummardus mullu 46aastasena lahkunud animaatorile ja mangakunstnikule Satoshi Konile. Ekraanil on neli Koni tehtud või tema kaasabil valminud filmi. Samuti linastub programm ”Ookean”, mille keskmes on meri ja kõiksugused avarused.

Tänavune festival ongi pühendatud ookeaniteemale. Algselt oli see festivali korraldaja Katrin Rajasaare sõnul mõeldud kokku kõlama kultuuripealinna motoga mereäärsetest lugudest, ent on nüüd saanud hoopis fataalsema kõlapinna seoses Jaapanis toimunud loodusõnnetusega.

Fookuses on ulmelised seiklused galaktikaavarustest kõrvuti matemaatiliste paralleelmaailmade ja uskumatute teadussaavutustega.

Ent kavas on ka perefilme. “Väga hea film on “Maimai ime”. See sobib vaatamiseks nii lastele kui ka täiskasvanutele. Film on soe ja selle rõhk on pehmetel väärtustel, nagu sõprus ja armastus. Samuti on seal natuke Jaapani ajalugu,” soovitas Rajasaare.

Lisaks tasuvad tema sõnul vaatamist Satoshi Koni filmid, mis on animaklassika, ning festivali lõpetav film “Arrietty”, mis on kaunis muinasjutt Tokyo äärelinna majakese põranda all elavatest nn laenajatest – pisikesest perekonnast, kes elatub inimeste varast.

”Kindlasti soovitan vaadata auhinnatud lühifilme, mis on igal aastal väga populaarsed olnud. See on omamoodi kaleidoskoop, mida Jaapani animatsioon tänapäeval endast kujutab,” selgitas korraldaja.

Peale filmide pakub festival sel aastal nautimiseks muusikat. Täna õhtul antakse Nokia kontserdimajas festivali avalöök Tallinna muusikakooli ja Georg Otsa nimelise Tallinna muusikakooli sümfooniaorkestri heategevusliku kontserdiga, kus kõlab tuntud jaapani helilooja Jo Hisaishi muusika väljapaistva jaapani animafilmide režissööri Hayao Miyazaki filmist “Minu naaber Totoro” ning Goro Miyazaki filmi “Meremaa lood” heliriba, mille autor on helilooja Tamiya Terashima.

 5. JAFF ehk Jaapani animafilmide festival

15.–24. aprillil Tallinnas kinodes Artis ja Solaris, Tartus kinokeskuses Cinamon ja Athena keskuses

Piletid: 2,60–4,80 € on müügil kinokassades ja Piletimaailma müügipunktides. Kontserdile sissepääs tasuta, kuid eelnevalt tuleb end registreerida.

lisaInfo: www.animafest.eu, www.kino.ee

 

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700