15. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: lugu mehest, kes omale sõpru ostab

“Härra Amilcar” on näidend elus pettunud mehest, kes otsustab omale lähisuhete puudumise tõttu palgata perekonna ja sõbrad. Tema ettekujutuse järgi hakatakse ehitama õnnelikku eraelu, mille saavutamiseks peavad palgalised lähedased kõvasti vaeva nägema.

Lavastaja Heiti Pakk, psühholoogiaharidusega juhtimiskonsultant ja Goldratt Baltic OÜ omanik, märkis, et Yves Jamiaque näidendi puhul on tegemist tervenisti võluva tekstiga, ehkki pisut kohutas teemade rohkus ja maht. “See kohustas mind lavastajana välja valima kõige paeluvamad seigad, mis peamiselt on seotud küsimusega mängu usutavusest. Kust jookseb piir mängu- ja päriselu vahel? Kuidas muutub teesklus usutavaks ja ehtsad suhted väljamõeldute ees kahvatuvad?” rääkis ta. Usutava teeskluse teemale lisab tema sõnul erilise vürtsi veel see, et hr Amilcar püüab seda naeruväärse järjekindlusega täpselt sõnastatud lepingupunktide abil reglementeerida.

Tõelise läheduse alus saab olla ainult meelerahu enda sees, usk neisse, kes on sinu lähedal, ja iseenese tingimusteta andmine nendele, usub Pakk. “Tore on see, et arusaamine lähisuhete suurest väärtusest hakkab Eestis tasapisi tagasi tulema. Hakkame aru saama, et armastust saab ja tulebki õppida,” nendib lavastaja. Pakk selgitas, et lavastuse peategelane seda endale kahjuks ei tunnista ja satub õige suurde kimbatusse, kui hakkab armastusele, sõprusele ja kiindumusele lepingulisi tingimusi seadma.

“Rahuldavaid suhteid ei ole võimalik osta ükskõik kui suure raha eest, kui ise oled rahulolematu ja millessegi ei usu. Hr Amilcarile võib kaasa tunda, aga parem on temaga mitte tegemist teha – vähe sellest, et tema ei ole kunagi rahul, lepingupartner võib ka ise lolliks jääda,” sõnas Pakk.

Lavastaja sõnul on pidevalt muutuva inimese loomuse ja suhete tõlgendamise tõttu huvitav jälgida, mismoodi “Härra Amilcaris” käsitletavad teemad praegu hoopis teistmoodi kõlavad kui 1983. aastal, kui seda tükki mängis Noorsooteater Aarne Ükskülaga peaosas.

Näitleja Jüri Lumiste kiitis Klassikaraadiole antud intervjuus näidendi autori head dialoogitunnetust ja liikuvust stseenide vahel. Tema sõnul on tegemist õnnestunud näitemänguga, kus saab nalja, aga käsitletakse ka sügavaid teemasid: üksindust, teiste inimeste olulisust, raha rolli suhetes… “Praegu käivad viimased proovid ja ootused on suured. Lavastajaga on olnud väga põnev koos töötada. Ta on kogenud psühholoogina äärmiselt tugev analüütik ja oskab ka näitlejaile uute nurkade alt nõu anda,” märkis Lumiste.

Koguperetükk see kindlasti ei ole. “Räägitakse ju täiskasvanute mängudest ja teiste inimeste oma pilli järgi tantsitamisest. See pole lapsemäng!” rõhutas Lumiste. Tema sõnul sobib see neile, kellel on kurbi kogemusi ja ausust iseenda suhtes.

“Härra Amilcar”

koomiline draama 

Autor: Yves Jamiaque

Lavastaja: Heiti Pakk

Kunstnik: Maarja Meeru

Osades: Jüri Lumiste, Marika Barabanštšikova, Riho Kütsar, Liisa Pulk, Ott Sepp, Kais Adlas või Merle Jääger

Esietendus: 16. aprillil Vanemuise teatri suures majas 

Autor: Urve Vilk, Catriona Taruste

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700