Enesekindel inimene saab tööga paremini hakkama 

Eluga rahulolu kultuuriülesed uuringud näitavad, et 70% rahuolust kindlustavad kolm allikat: isiklik toimetulek ehk see, kuidas inimesed tulevad toime igapäevaste konfliktide ja kriisidega, lähedussuhted ja rahulolu põhitegevusega, rääkis täna toimuval sekretäride päeva konverentsil Tallinna Ülikooli psühholoogiaprofessor Mare Pork.

„Kui inimene on enesekindel, muutub ta lahkemaks. Kui inimene on juba väga enesekindel, siis ta võib ära anda igasuguseid asju, ilma et ta arvestaks, mis ta täpselt vastu saab. Seetõttu ongi lähedus iseendaga väga oluline aspekt,“ rääkis Pork.
 
Inimestevahelistes suhetes on Porgi sõnul suurimaks probleemiks võimetus teistega arvestada. On oluline suuta olla suhetes piisavalt iseseisvad ja mitte rippuda partneril rohkem kaelas, kui teine suudab lähedust pakkuda. "Kannatusi elus on tunduvalt vähem, kui suudetakse leida tasakaal iseseisvuse ja läheduse vahel," rääkis Pork. "Kui ollakse iseseisev, nii et suudetakse teha lähedussuhte sees kokkuleppeid teise inimesega, võimaldab vabadus olla lähedussuhtes kõrgema rahulolu astmega."

 Porgi sõnul võib muidu normaalne inimene käituda lähedussuhtes pööraselt, seetõttu ongi need suhted meie jaoks väga olulised ning me oleme nendes nii haavatavad. Nii tööellu tungivate pereprobleemide kui ka pereellu sisse sõitvate tööprobleemide tekkimine sõltub tegelikult hoopiski sellest, kas inimesel on oskus arendada eelkõige negatiivset või positiivset maailmapilti. "Inimestel, kelle maailmapilt on positiivne, on ka vähem konflikte ja tööga rahulolu kõrgem. Need, kes arendavad isiklikke toimetulekuoskusi, on palju paremas olukorras."

Porgi sõnul on meie sisemaailm kordades suurem kui välismaailm. "Varjukülgede teadmine on tähtis, sest muidu juhib vari meid ja me ei saa olla oma elu perenaised. Võime pühenduda oma igapäevastele tegevustele on kõrgem oskus kui teadmised ja oskused."

Osale arutelus

 • Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

Energia avastuskeskus – pinget pakkuv ja ootamatult šikk peopaik

Tallinna vanalinna ja Kalamaja piiril asuv Energia avastuskeskuse hoone on sadade üritusekorraldajate jaoks vastanud kolmele üliolulisele kriteeriumile: a) vana elektrijaama masinamaja peasaal on ootamatu, ent šikk peopaik, b) suurel ekspositsioonialal on külalistele garanteeritult avastamisrõõmu, ja c) keskuse asukoht on lihtsalt väga hea.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Äripäev otsib ASSISTENTI

Äripäev AS

24. jaanuar 2018

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine