Kuidas sõlmida hea kindlustusleping?

Kindlustusfirmat valides ära lähtu ainult kindlustusmakse suurusest, vaid uuri, kas need riskid, mille vastu sa kindlustuskaitset soovid, on ikka kaetud ning millised on välistused, mille puhul seltsil ei ole kohustust hüvitist maksta, kirjutab.

Eelista kindlustusseltsi, mille tingimused on koostatud arusaadavalt ning kus on sätestatud kõik oluline: konkreetselt ja arusaadavalt on selgitatud, mis on kindlustusobjekt, mida loetakse kindlustusjuhtumiks, kuidas toimub hüvitamine, millised on sinu ja kindlustusandja õigused ja kohustused ning milline on vaidluste lahendamise kord. Kui midagi jääb segaseks, küsi kindlustusfirma esindajalt kindlasti üle.

Mida teha enne kindlustuslepingu sõlmimist?

Mõtle läbi, mida ja mille vastu sa täpselt soovid kindlustada? Hea kindlustuslepinguga on kaitstud kõik riskid ehk ohud, mis võivad sind või sinu vara tabada. Ehk riskid, mille vastu kindlustatakse, on valitud vastavalt sinu tegelikele vajadustele. Tasub teada, et kindlustus on mõeldud ootamatute ja ettenägematute sündmuste puhul riskide maandamiseks, see tähendab, et kindlustusseltsid ei kindlusta riske, mille ilmnemine on üsna tõenäoline või oodatav.

Millise summa ulatuses soovid kindlustada? Tavaliselt pakuvad kindlustusseltsid mitmetele kindlustustoodetele (reisikindlustus, kodukindlustus jne) välja mõned kindlustussumma variandid. Siinkohal peaksid sa hindama võimaliku kahju suurust ja mõtlema, ega pole tegemist  alakindlustuse ega olulise ülekindlustusega? Kui kahju võib olla suurem kui lepingus kokku lepitud maksimaalne kindlustussumma, on tegu alakindlustusega. Kui kindlustussumma ületab oluliselt kindlustusväärtust, on tegemist ülekindlustusega.

Valikut tehes ära lähtu ainult kindlustusmakse suurusest, vaid uuri eelkõige, milliste riskide vastu ja millistel tingimustel kindlustuskaitset pakutakse. Näiteks millised on välistused kindlustushüvitise maksmisel, kui suur on omavastutus, millistel juhtudel võib kindlustusmakse suureneda või väheneda. Seega vali kindlustusselts kõikide lepingutingimuste põhjal tervikuna.

Millele kindlustuslepingu tingimustes tähelepanu pöörata?
Pööra tähelepanu lepingu mõistetele nagu näiteks kindlustusjuhtum, kindlustatud isikute vanuselised piirangud, kindlustusperiood, kindlustussumma jne. Vaata ka, kuidas defineeritakse erinevaid riske: näiteks ühe seltsi kodukindlustuse tingimuste järgi on torm siis, kui tuul puhub kiirusega vähemalt 18 m/s, teise seltsi puhul siis, kui tuule kiirus on vähemalt 20 m/s.

Pööra tähelepanu, mida lepingu järgi peetakse kindlustusjuhtumiks. Näiteks reisikindlustuse puhul võib ühe seltsi tingimustes olla kirjas, et kindlustusjuhtum on kroonilise haiguse ägenemine reisi ajal, kuid teise seltsi kindlustustingimustes kroonilise haiguse ägenemine kindlustusjuhtum ei ole.
  
Pööra tähelepanu välistustele ehk juhtudele, millal kindlustusseltsil tekib õigus kindlustushüvitist vähendada või selle maksmisest üldse keelduda. Näiteks reisitõrkekindlustuse tingimustes võib välistusena kirjas olla streik – kui reis jääb ära või katkeb transporditöötajate streigi tõttu, siis hüvitist ei maksta. Erinevates seltsides on välistused erinevad!

Pööra tähelepanu enda kohustustele. Näiteks milline on kahjujuhtumist teatamise kord ning tähtajad. Kohustuste puudulikul täitmisel või täitmatajätmisel on kindlustusseltsil õigus kindlustushüvitist vähendada või hüvitise väljamaksmisest keelduda.  

Osale arutelus

 • Kirjutab tarbijaveeb minuraha.ee, Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

V nagu vesi ja vaba aeg

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Maxima is looking for a MANAGING BOARD ASSISTANT

Maxima Eesti OÜ

13. märts 2018

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirja tellimine