29. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Kodu täis kiirustavaid inimesi

Ugala teatri lavastus “Postmodernsed leibkonnad” vaatab kriitilise pilguga moodsatele pere- ja inimsuhetele, mis ei sobi ammu enam traditsioonilisse mustrisse.

Näidendi autor on Martin Algus, kes võitis selle teosega Eesti teatri agentuuri 2009. aasta näidendivõistluse. Lavastuse keskmes on lugu inimese jaoks loomulikest tunnetest ja soovidest: igatsusest olla armastatud ja õnnelik, luua kodu ning elada täisväärtuslikku elu koos pere ja sõpradega.

“See on igavene ja inimlik vajadus turvalise pesa ja läheduse järele. Tegelaste loomus ja muutunud maailm aga esitavad neile sellel teel raskeid väljakutseid. Autor Martin Alguse sõnutsi portreteerib näidend inimesi, kes ei ole postmodernistlikku peremudelit omaks võtnud ja üritavad vägisi tuumperekonda luua, ehkki olukord seda enam ei soosi,” avas lavastaja Taago Tubin auhinnatud loo tagamaid.

Lavastaja sõnul on tegu väga intelligentselt, mitmekihiliselt ja kujundirikkalt kirjutatud näidendiga, milles autoril on õnnestunud küllaltki äärmuslikke tegelasi kujutada võluva soojuse ja inimlikkusega.

Pereliikmed on üksteise jaoks kui lennujaamas kohtuvad külalised. Küsimuse peale, kuidas üht tänapäevast Eesti perekonda, mis enam traditsioonilisse mustrisse ei sobi, üldse kirjeldada võiks, vastas Tubin Tallinna Ülikooli professorit Taimi Tulvat tsiteerides: “Peresuhted on jäänud hapramaks, püsivust on üha vähem. Pereliikmetel napib üksteise jaoks aega ja nii saadakse kokku nagu lennujaamas: tullakse, jälgitakse lennuplaani, kallistatakse ja minnakse jälle lahku, lootes uuesti kohtuda.”

Teatritükk on lavastaja sõnul omamoodi postmodernne segu kõikvõimalikest uue aja nähtustest, normidest ja tabudest, samas aga ka uute kultuuriklišeede, n-ö kohustuslike teemade paroodia – meediamõju, rassism, homoteema, võõraviha jne.

Ajendi sellise näidendi kirjutamiseks leidis Martin Algus lavastaja sõnul infovoost üht killukest välja noppides. “Konkreetse fookuse seadis kirjutamisele üks lühiuudis (USA) postmodernsetest leibkondadest, kus on keskmiselt 1,5 liiget. Tekkis küsimus, milline üks 1,5-liikmeline pere välja näeb. Millised üldse on praegused perekonnad?” on näidendi autor Algus mõtisklenud.

“Postmodernsed leibkonnad”

Ugala teatris

Autor: Martin Algus

Lavastaja: Taago Tubin

Osades: Tanel Ingi, Janek Vadi, Carita Vaikjärv, Kadri Lepp, Tarvo Vridolin, Martin Mill, Andres Tabun, Kata-Riina Luide.

Esietendus: 30. aprillil kl 19 Ugala väikses saalis

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700