4. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viis võimalust kiireks kaloripõletuseks

Kaaluabi.ee toob välja viis lihtsat moodust oma ainevahetuse ergutamiseks kas tööl või kodus olles.

Ära istu lihtsalt niisama! Üks vana kõnekäänd ütleb, et jõude käed on saatana tööriistad. Kuid jõude kehad on isegi hullemad. Pikka aega istumine suurendab ülekaalulisuse, südameinfarkti, diabeedi, depressiooni või isegi suremise ohtu. Paljud teadlased teevad kõvasti tööd selle nimel, et määratleda istuva eluviisi mõju meie kehale ning anda suuniseid, kuidas vähendada kaheksa-tunnise istumispäeva fataalset mõju.

Üks oluline võimalus on kogu päeva vältel tehtav füüsilise treeninguga mitte seotud tegevusaktiivsuse termogenees (NEAT, ingl.k. non-exercise thermo genesis), mis kajastab energiakulu kõigile päeva jooksul tehtud (treeninguga mitte seotud) tegevustele.

1. Kõnni! Panusta kõndimisse - kodust tööle ja töölt koju, lõuna ajal, ümber kodumaja või kontori. Tõuse püsti, kui räägid telefoniga või maksad arveid.

2. Kuluta rohkem samme! Ringiga minek võib päästa Su elu! Kõnni mitu korda koopia- või kohvimasina juurde, treppidest üles ja alla, jookse kodus koos lastega. Kanna sammulugejat, sea sihiks 10 000 sammu iga päev ja vaata, kui kiiresti Sa need kokku saad.

3. Treeni töökohal! Laua taga toolil istumise asemel istu igas tunnis 30 minutit võimlemispallil - sellega kulutad rohkem kaloreid ja stabiliseerid oma peamisi lihaseid.

4. Laienda veresooni! Proovi seda: tõmba kaks korda tunnis, istumise ajal, kaks korda tõeliselt sügavalt hinge. Tõmba kopsudesse võimlikult palju õhku, hoia viis sekundit ja hinga välja. Nii saab võidelda veresoonte seintele ladestunud rasvaga - kehas toodetud lämmastikoksiid aitab eemaldada veresoontest kahjulikke rasvasetteid.

5. Vaata ja liigu! Ära vaata telerit istudes! Tõuse iga reklaamipausi ajal püsti ja tee midagi! Võimalusel vaata telerit jooksulindil joostes või trenažööril vändates. Ära pikuta teleri ees. Püsi liikvel.

Autor: Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700