6. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pilte noorest Lennonist

Sam Taylor Woodi “Nowhere Boy” räägib loo John Lennoni nooruspõlvest – ajast, kui edev noormees nimetas end rektori ees geeniuseks ja tõmbas tütarlapsele mulje avaldamiseks enne kooliminekut püksiluku lahti, kirjutab Puhkepäev.

John (Aaron Johnson) elab koos tädi Mimiga (Kristin Scott Thomas), kelle käe all on ta valdava osa lapsepõlvest sirgunud. Noormees jagab muusikalembust onu George’iga, aga paraku lahkub mees ootamatult elavate seast, jättes Johni ja Mimi kahekesi.

Pärast onu matuseid otsustab poiss otsida üles oma ema Julia (Anne-Marie Duff). Nii siseneb naine pärast aastaid eemalolekut taas Johni ellu.

Noore Lennoni elu ei ole lihtne. Ta tahab suhelda oma emaga, aga mõista ka oma tädi. Nemad omavahel läbi ei saa. Esineb tülisid, kaklusi, bravuuritsemist. Ilmsiks tulevad paljud Johni eest varjatud saladused. Ühtlasi haakuvad noormehe tegevused ja läbielamised tavapärase teismelise omadega.

Kuigi rõhk on asetatud pigem Johni peresidemetele, saab vaataja osa ka tema muusikalisest arengust: kuidas John võtab eeskujuks Elvis Presley, kuidas luuakse bänd The Quarrymen ja kuidas ta tutvub Paul McCartneyga (Thomas Brodie Sangster).

Kuigi vihjamisi tuuakse välja kollektiivi arenemine The Beatlesiks, ei nimetata filmi tegelased seda kordagi.

Lugu on kaasahaarav ja seda raamistab hea muusika. Võrreldes stsenarist Matt Greenhalgi teise filmiga (“Control”), mis toob vaatajani loo Ian Curtisest, ei olegi Lennoni kujunemisfilmis muusikat nii väga esile tõstetud.

Muidugi mängivad olulist rolli rokimõjutused ja esinemised Quarrymeniga, ent suurem rõhk on seatud peresuhetele.

Ühtlasi peab kiitma kahe emafiguuri ja Johni kehastajate näitlemistööd. Film on usutav ning seda mitte lihtsalt Lennoni loona, vaid ka teismelise kujunemisena keerulistes oludes.

Esineb üksikuid üledramatiseeritud stseene, mis aga illustreerivad peategelase sõbraliku ja üleoleva oleku vahel pendeldavat iseloomu. Filmis on, millele kaasa elada. Üldise mängufilmilikkuse tõttu oleks oodanud aga huvitavamat lõppu.

Kinoskäik ei olnud kindlasti mahavisatud aeg, ent film ei jäta ka eriti sügavat jälge. John Lennoni suurte fännide jaoks on muidugi tegu must-see-linateosega.

“Nowhere Boy ”

6/10

Režissöör: Sam Taylor Wood

Osades: Aaron Johnson, Kristin Scott Thomas, Anne-Marie Duff jt

Pikkus: 98 min

Kinos Artis alates 29. aprillist.

Autor: Urve Vilk, Madis Luik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700