12. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KUIDAS tööl tervist hoida?

Eri iseloomuga tööde vaheldumine, pauside tegemine, väike liigutamine tööpäevas ja ergonoomiline töökoht päästavad tervisehäiretest nii kontoris kui ka tsehhis töötaja. Kaheksa tundi päevas ühes asendis istumine ei ole mitte lihtsalt ebamugav, vaid ohustab ka tervist – päev otsa istujat ähvardab infarkt 40% enam kui püsti töötajat, vahendas portaal Medical Billing and Coding küsitlust Ameerikast.

Sotsiaalministeeriumi andmeil on Eesti inimeste tervisenäitajad Euroopas ühed kehvemad – 62% Eesti haiguskoormusest langeb tööealisele elanikkonnale vanuses 20–64 aastat. See väljendub nii haiguse tõttu kaduma läinud töötundides, varases pensionile jäämises ja töövõimetuses kui ka tööealise elanikkonna suures suremuses.

“Halb tervis vähendab töötundide arvu nädalas meestel enam kui 12 tunni võrra ja naistel enam kui 8 tunni võrra ning suurendab enneaegu pensionile mineku tõenäosust 6% võrra võrreldes hea tervisega inimestega,” kommenteeris mullu tervisesõbraliku töökeskkonna konkursi korraldanud Tervise Arengu Instituudi peaspetsialist Külli Luuk.

Möödunud sügisel esimest korda toimunud tervisesõbraliku töökeskkonna konkursi võitnud Selver pakub töötajaile võimalust näiteks töid vahetada ja kasutab ergonoomilisi töökohti, kus saab töötada istudes ja püsti seistes.

Töökohal ja kiirelt

Langeta käed lõdvestunult külgedele, raputa neid, pendelda ette–taha, ringita õlgu.

Hoia käed lõdvalt külgedel, kalluta pea aeglaselt ühele õlale, pinguta lihaseid ja tõsta pea tagasi otseasendisse; lõdvestu ja tee siis sama harjutust teisele poole.

Siruta sirged käed külgedel alla põranda suunas, siruta kaela ette ja üles, hoia asendit, pinguta hetk, lõdvesta.

Tõsta käed küljelt üles, samal ajal sügavalt sisse hingates (pea jäta käte vahele), hoia hetk asendit ja lõdvestu – langeta käed ja pea.

Toeta küünarnukk lauale, suru otsmik tugevasti vastu peopesa, pinguta kaelalihaseid ja lõdvestu, otseasendist toeta käsi vastu kõrva, pinguta kaelalihaseid ja lõdvestu. Korda sama teise käega.

 Loo pikemaks lugemiseks telli Äripäev SIIT või osta päevapilet SIIT.

 

Autor: Rivo Sarapik, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700