12. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

"Vabandust, ma olen turist" pole enam vabandus

Täpselt nagu Eestis kehtivad omad seadused, tõekspidamised ja moraalid, on see nii ka mujal riikides. Eriliselt suurt kontrasti võib näha Aasias või Araabia maades, kus paljudel tuleb esimestel päevadel üle elada kultuurišokk. Seda kõike tuleb meeles pidada, sest lause „vabandust, ma olen turist” ei ole tänapäeva maailmas enam mingi vabandus, kirjutab Estravel oma blogis.

Internet on kõigile kättesaadav ja infot otsida imelihtne. Enne reisile minekut tutvu kindlasti sihtkoha kultuuritavade, seaduste ja regulatsioonidega, et kohal olles probleeme ei tekiks. Ja kindlasti pea meeles, et sina oled külaline teiste kodus, mitte vastupidi.

Reisile minek on alati üks suur ettevõtmine – alustades sihtkoha valikust piletite ostmiseni ja sealt edasi kõige tüütuma osa ehk pakkimiseni. Lõpuks lennukist või mõnest muust transpordivahendist maha astudes kostub paljude suust mõnus ja üheselt arusaadav ohe. Siiski-siiski, tähelepanelikkus ja planeerimine ei lõppenud kodumaa lennujaamas, vaid silmad-kõrvad-suu tuleb lahti ja töös hoida ka sihtkohas.

Dokumendid on sinu tähtsaim vara

Peale raha ja paari riideeseme on reisil olles sinu suurimaks varaks dokumendid. Hoia neid kindlas kohas ning tee neist juba enne reisi koopiad. Sellisel juhul oled kaitstud, kui originaalid kaduma peaksid minema (ptui-ptui-ptui!).

Koopia alusel on kergem väljastada asendusdokumendid seniks, kuni koju jõuad. Üks reisisell jagas dokumentide kohta head nõu: skanneeri need arvutisse ning saada endale meilile. Sellisel juhul saad välja printida nii palju koopiaid, kui süda lustib.

Ohusituatsioonis jäta oma seitse asja ja jookse. Ilma kottide ja muu kolata jooksed sa kolm korda kiiremini kui koos nendega. Siit ka järgmine nõuanne – hoia dokumente endale lähedal, näiteks jaki sisetaskus või kui sul on see moodne turistikott, mis särgi alla peitub, siis seal.

Parem karta kui kahetseda

Reisikindlustus – uskuge, see on vajalik. Jah, ja see on vajalik ka reisiks Euroopas. Ja Soomes ka. Tänapäeva rahutus maailmas ei tea iial, millal toimuvad streigid, purskavad vulkaanid või kukud ja murrad jala. Ühiskonna, tehnoloogia ja kõige muu arenguga tulevad välja ka uued ohud, mille vastu meie kindlustusspetsid erinevaid tooteid pakuvad, et sind turvaliselt oma haardes hoida. Lugusid, mis algavad sõnadega „Ma poleks eales arvanud…”, on juba küllalt kuuldud. Parem karta, kui kahetseda, onju! 

Silmad-kõrvad lahti!

Silmad-kõrvad tuleb lahti hoida ka erinevates transpordivahendites. Stjuardesside etendus enne õhkutõusu ei ole välja mõeldud mitte selleks, et tuju üleval hoida, vaid selleks, et te teaksite, kus asub mis ning kuidas seda kasutada.

Bussides ja rongides hoia alati isiklikud asjad enda läheduses. Kui on võimalus, aseta need enda pea kohale, aga isegi siis hoia neil silma peal, sest ka sealt on nii mõnigi väärtese varem jalutama läinud. Taskuvargad on tänapäeval väga kavalad ning nõme on avastada sihtjaamas, et rahakott on kadunud või tagasilennupilet jalutama läinud.

Sageli on paljudel välisreisile minnes peamiseks liiklusvahendiks takso. Hea, kiire, privaatne ja mugav, kuid mitte alati 100% turvaline. Kui ööbid hotellis, palu administraatoril endale takso kutsuda, sest arvatavasti on hotellitöötajad kursis kohaliku taksomajandusega ning oskavad soovitada usaldusväärseid taksofirmasid.

Õhtul koju tagasi saamiseks võta takso pigem taksopeatusest kui lihtsalt tänavalt. Tõsi, USA on siin erand, sest ilma takso peatamiseta ei saa õiget NYC fiilingut kättegi. Taksosse istudes püüa meelde jätta taksojuhi nimi/registrinumber/autonumber. Tundub esmapilgul küll tüütu ja mõtetu, kuid tuleb hiljem kasuks, kui on mõni probleem. Kui taksojuht tundub sulle esmapilgul kahtlane, siis oota parem mõnda järgmist autot.

Lihtsad väikesed asjad

Veespordiga tegeldes pea meeles, et päästevest on sinu sõber. Isegi, kui sa oled juba sada korda jeti või kaatriga sõitnud. Vee peal aega veetes kanna alati head ja piisava kaitsefaktoriga päikesekreemi, sest vesi peegeldab päikesekiiri nagu peegel. Kui sul on teada, et oled igasuguse raputuse ja kõigutuse suhtes eriti tundlik, võta vastavad rohud sisse paraja ajavaruga enne pardale astumist.

Suusatades ja lumelauatades püüa üle saada hirmust, et äkki kiiver näeb nõme välja. Sama kehtib jalgrattaga sõitmise kohta. Nõme on hoopis see, kui ennast vigastad, aga siis on kiivrit taga igatseda juba hilja.

Usalda, aga kontrolli!

Hotelli jõudes hoia oma isiklikel asjadel silm peal seni, kuni oled oma tuppa jõudnud. Üldjuhul liigub hotelli-lobby’des edasi-tagasi lugematul arvul inimesi ning mitte kõik ei ole selle maja töötajad või siis lihtsalt heasüdamlikud. Tuppa jõudes kontrolli, kas su toauks ikka sulgub korralikult ning kas lukk lukustub kindlalt. Kui hotellitoas või hotelli vastuvõtus on seif, pane kõik oma väärisesemed sinna: siis võid kindel olla, et need on kaitstud.

Ja muidugi kirjuta linna peale minnes üles oma hotelli nimi ja aadress, soovitatavalt ka vastuvõtu telefoninumber. Siis võid kindel olla, et sa ei lõpeta mõne tähe- või sõnavea pärast teises linna otsas.

Sihtkohas jalutades ürita massi sulanduda. Jalutama minnes ei tasu külge riputada kõiki kuldkette ning kanda kõige edevamaid riideid, mis su garderoobis leiduvad. Kasuta kaarte, sest paljudes kohtades tunduvad kõik tänavad ühesugused ning kõik kohvikusildid ühte värvi. Aja näpuga järge – siis võid kindel olla, et sa ei eksi. See aga ei tähenda, et igasse nurgatagusesse tasub oma nina pista. Suurema seltskonnaga võib-olla küll, kuid üksi-kaksi reisides on parem jääda juba käidud rajale.

Muidugi tunduvad need nõuanded kogenud reisijale pisut naiivsed, aga me lihtsalt tuletame meelde: ära kunagi kaota valvsust. Lõppude lõpuks peab iga reisija ikka ise olukorra tõsidust tunnetama ning tegema kõik, mis tema võimuses, et reis kulgeks hästi ja turvaliselt! 

Autor: Urve Vilk, Estravel

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700