Võrgukultuur läbi kunstnike silmade

Kumus avati ambitsioonikas rahvusvaheline näitus “Gateways. Kunst ja võrgustunud kultuur”, mis käsitleb võrgustumist, meie infoajastu üht olulisemat tahku.

Ajaloos pisut tagasi minnes tasub meenutada, et 1990ndatel toimus Tallinnas meediakunstinäituste sari “Interstanding”. Nüüd, täpselt kümme aastat pärast viimast “Interstandingut”, saab Eesti publik taas kord tehnoloogilise kultuuri maailma sukelduda.
Tehnoloogiline kultuur ei ole enam ammu midagi sellist, mis asub kuskil teisel pool tavamaailma piire. Elame selle sees ja meie igapäevased toimingudki on lahutamatult seotud tehnoloogiaga, olgu see siis mobiiliga helistamine, sülearvuti abil töötamine, e-kirja saatmine, pangaautomaadi kasutamine vms.

Mida on kunstil siinjuures inimestele pakkuda? Hetke järele mõelda, kuhu me õigupoolest tormame, uusi ja vaimukaid lahendusi, aga ka kriitilisi pilke.
Timo Toots on loonud masina, mis kaardistab inimese sotsiaalset infovälja. ID-kaardiga töötav hiigelsuure ekraaniga masin kogub kokku kõik X-tee kaudu kättesaadavad andmed ja hulga muud internetis leiduvat infot.
Inglise kunstnike grupp Boredeomresearch on pannud aiateod e-kirju kandma. Külluslikult kaetud terraariumis elavad teod kannavad seljas mikrokiipe, mille peale korjavad nad laua sees asuvatelt saatjatelt näitusekülastajate saadetud e-kirju. Kirja kohalejõudmine ei ole kliki kaugusel, vaid oleneb teo oma suvast, millal ta vastuvõtja raadiusesse roomab.

Saksa kunstniku Christina Kubischi tööks on kõrvaklapid, millega kuuleb elektromagnetlaineid. Turvaväravad, pangaautomaadid, elektriliinid, trammid, televiisorid – kõik nad ümisevad ägedalt või vaikselt omaette. Kõrvaklappidega ringi jalutades avaneb hoopis uus kihistus ümbritsevast keskkonnast.
Eesti kunstnikegrupp You Must Relax on pea peale pööranud mobiiltelefonile kõige omasemad jooned – mobiilsuse ja privaatsuse. Kumu fuajees kõrgub üleelusuurune mobiiltelefon nimega Astrid.
Tähelepanu all on ka Google ja Google Maps, Twitter ja Flickr, otsingusüsteemid ja lakkamatud uudistevood.

“Gateways. Kunst ja võrgustunud kultuur”
Kumus, Weitzenbergi 34 / Valge 1, Tallinn
avatud: 25. septembrini

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Ragne Nukk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara