Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 30. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mehide: ei taha saba kergitada, aga sõbralikkus on olnud teadlik otsus 

“Ei taha küll enda saba kergitada, aga töötajasõbralikkusele ja pehmetele väärtustele rõhumine on olnud teadlik otsus,” lausus metallkonstruktsioonide tootmise ja paigaldusega tegeleva ettevõtte juht Mikk Mehide.

Töötaja- ja peresõbraliku ettevõtte konkursil teise koha saavutanud Cosumeldiga liitus Mehide pärast ettevõttest eemal olekut uuesti eelmise aasta veebruaris. “Mul tekkis küll algul küsimus, kas see on ikka õige suhtumine, kas pehmetele väärtustele rõhudes ei jookse asjad mitte hoopis rappa, aga tulemusega võib rahul olla,” nentis ta. “Kui on keeruline moment, on tunda, et meeskond on ühtne ja toetab üksteist.”

Mehide sõnul on tootmisettevõtetel sageli juhid, kes taovad rusikaga vastu lauda. Nii tekkis temalgi kahtlus, et ehk selle valdkonna töötajad ootavadki sellist käitumist. “Meil on vastupidi,” sõnas Mehide. “Juht on pigem juhendaja ja suunaja, mitte see, kes keelab, käsib, poob ja laseb. Pean oluliseks kahte asja: et töö oleks tehtud ja et keegi usaldust ei kuritarvitaks,” sõnas ta ning lisas, et eeldab alati, et kõik inimesed, kes ettevõttes töötavad, on head.

“Metallitööstustes kehtib üldiselt autoritaarne juhtimissüsteem või on reeglid lihtsalt üle vindi keeratud,” sõnas Mehide. Metallitootmises on juhid ratsionaalsed ja tehnilise taustaga. “Ettevõtlust on inseneridele seni vähe õpetatud. Mina seevastu olen majandustaustaga inimene ja õppinud juhtimist. Kui pole teadmisi erinevatest stiilidest ja meetoditest, siis ei osata neid ka kasutada.”

Mehide sõnul on ettevõtetel, kus töökeskkonna ja töötajatega on tegeletud, ning firmadel, kus seda tehtud pole, suur vahe. “See pole alusetu ega teoreetiline väide, vaid tulemusi analüüsides on selgunud, et töökeskkonna arendamisest tekib otsest majanduslikku kasu ning tulemused on paremad neis ettevõtetes, kus juhid on altruistlikud.”

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700