Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 31. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Inspektsioon võtab luubi alla alaealiste värbamise

Tööinspektsioon alustab 1. juunil, lastekaitsepäeval, alaealistega sõlmitud töösuhetele keskenduvat sihtkontrolli.

Paljud noored, ka kooliõpilased, käivad aastaringselt tööl, et endale ise taskuraha teenida. Suvisel koolivaheajal on aga töö tegemisest huvitatud noori veelgi enam ning suurem on lühiajaliste tööpakkumiste osakaal. Lühiajaliste tööde puhul pööravad tööandjad sageli töötingimustele vähem tähelepanu kui pikaajaliste töösuhete puhul.

Tööinspektsiooni peajuristi Meeli Miidla-Vanatalu sõnul on sagedasemateks eksimusteks alaealiste värbamisel olukorrad, kus alaealine võetakse tegema tööd, mis ei ole tema vanust ja arengut silmas pidades sobiv. Eksimusi esineb ka töötundide osas, kui alaealisel lubatakse töötada pikema tööpäevaga või lühema puhkeajaga, kui töölepingu seadus ette näeb.

„On ka tööandjaid, kes lubavad noore tööle lapsevanema nõusolekuta ja/või 7-14-aastaste laste puhul ka tööinspektori eelneva nõusolekuta. Seejuures ei anna tööandja endale aru, et kuigi laps või noor on väga teotahteline ja võib-olla ka võimeline konkreetset tööd tegema, võib see siiski mõjutada tema tervist (ka pikema aja vältel) või olla noorele suisa ohtlik,” selgitas Miidla-Vanatalu.

Oma õiguste eest peaksid oskama seista ka alaealised ise. Töö, mida alaealine tegema asub, peab olema tema tervisele ohutu ja ei tohi segada hariduse omandamist. Töö peab olema ka noorele nii vaimselt kui ka füüsiliselt jõukohane ja seadusega lubatud.

„Tööandja kohustus on noorele selgitada, millised ohud võivad töö tegemisega kaasneda, kuidas konkreetne töö mõjutab tema tervist, millised on õiged töövõtted ja –vahendid. Tööandja peab ka alaealise töötajaga läbi rääkima töölepingu olulistes tingimustes ehk eelkõige tööajas, tööülesannetes ja tasus, mida töö eest makstakse,” täpsustas Miidla-Vanatalu tööandja kohustusi.

Alaealiste tööga seotud sihtkontrolli teostavad tööinspektor-juristid, kes vajadusel kaasavad ka vastava valdkonna töökeskkonna inspektori. Sihtkontroll viiakse läbi terves Eestis. Tööinspektori külastus võib toimuda ka tööandjat eelnevalt ette hoiatamata. Külastuse ajal küsitletakse nii tööandjat kui ka töötajaid.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700