31. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Reisitõrke kindlustus ja Islandi vulkaan

Kui sul on lähipäevil plaanis lennureis ja ostetud ka reisitõrke kindlustus, ei tähenda see siiski automaatselt hüvitise saamist kindlustusseltsilt, kui reis peaks tuhapilve tõttu ära jääma, kirjutas tarbijaveeb minuraha.ee.

Kindlustusseltside tingimused on erinevad – näiteks mõnes tuleb looduskatastroofi vastu kindlustamine eraldi lisariskina juurde osta. Kui seda pole tehtud, ei ole seltsil kohustust hüvitist maksta.

Seega loe üle oma kindlustuslepingu tingimused ja mille vastu sa täpselt kindlustatud oled ja mille vastu mitte ning vajadusel konsulteeri oma kindlustusseltsiga.

Neil, kel on reisikindlustus (näiteks meditsiiniabi kindlustus ja reisitõrke kindlustus) sõlmitud ja kes juba on välismaale sõitnud ja muretsevad võimalike takistuste pärast Eestisse tagasi jõudmisel, tasub teada, et üldjuhul kehtib kindlustuskaitse veel 48 tundi pärast poliisile märgitud kehtivuskuupäeva lõppu. Selline punkt on erinevate kindlustusseltside reisikindlustuse tüüptingimustes kirjas. Kindlasti tasuks oma kindlustusseltsiga ühendust võtta ja uurida, kuidas peaks edasi käituma.

Neil, kel reisitõrkekindlustust praegu veel ostetud pole, aga reis lähipäevil ees seisab, tasub teada, et kindlustuse põhimõte on kindlustada ootamatute ja ettenägematute sündmuste vastu. Seega praegu pole üldjuhul võimalik osta reisitõrkekindlustust Islandil purskavast vulkaanist põhjustatud kahjude vastu, sest see ei ole enam ootamatu sündmus.

Kindlustus reisi ärajäämise, katkemise ja hilinemise vastu

Reisitõrke kindlustuse üldpõhimõtetest tasub teada, et kindlustada saab üldjuhul reisi ärajäämise, katkemise ja reisile hilinemise vastu. Reisi ärajäämise põhjuseks võib olla näiteks loodusõnnetus (maavärin või vulkaanipurse), samuti kindlustatu lähisugulase ootamatu haigestumine või kindlustatud isiku varale tekitatud kahju, mille tõttu on vajalik olla kodumaal. Reisi katkemise ehk reisilt ennetähtaegselt tagasi pöördumise põhjus võib olla näiteks lähisugulase eluohtlik seisund või surm kodumaal. Reisile hilinemine tähendab seda, kui kindlustatud isik ei jõua õigeks ajaks reisi alg- või transiitpunkti. Selle põhjuseks võib olla näiteks lennuki tehniline rike või takistasid kohalejõudmist ilmastikuolud. Praeguse tuleb näiteks ette tuhapilvest põhjustatud lendude hilinemisi.

Kindlasti tasub tähele panna seda, et reisitõrkekindlustus ei jõustu üldjuhul kohe pärast lepingu sõlmimist ja kindlustusmakse tasumist. Erinevatel seltsidel on kindlustuskaitse jõustumise algus erinev, kuid tavaliselt jõustub kindlustuskaitse kaks kuni neli päeva pärast kindlustuslepingu sõlmimist.

Millistel juhtumitel hüvitist ei maksta?

Väga oluline on enne lepingu sõlmimist lugeda kindlustustingimustest välistuste kohta ehk nende juhtumite kohta, mille korral ei ole kindlustusseltsil kohustust sulle hüvitist maksta. Näiteks võib olla välistus see, kui reisitõrke põhjuseks oli aegunud pass, kindlustatud isiku kroonilise haiguse ägenemine, lennukite ummik lennuväljal jne.

Pane tähele, et erinevatel seltsidel on erinevad kindlustustingimused ning seega ka erinevad välistused. Näiteks ühel kindlustusseltsil võib olla välistusena kirjas, et kui lennureisi  edasilükkamine või ärajäämine oli seotud streigiga, siis hüvitist ei maksta. Teisel kindlustusseltsil ei pruugi streik välistuseks olla.

Seega tasub enne kindlustuslepingu sõlmimist võrrelda vähemalt kolme seltsi tingimusi, et leida endale sobivaim.

Lisainfot reisitõrke kindlustuse kohta leiad tarbijaveebi reisitõrke kindlustuse peatükist. Loe ka reisikindlustuse ja lepingu sõlmimise kohta.

Tarbijaveebist leiad reisikindlustuse tingimuste võrdlemiseks Mida võrrelda? küsimustiku, mille küsimused juhivad sinu tähelepanu olulisematele asjaoludele, mida tervisekindlustuse, pagasikindlustuse ja reisitõrkekindlustuse valimisel tähele panna. 

Autor: Kirjutab tarbijaveeb minuraha.ee, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700