Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 2. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väärarusaam: kompromissist keeldumine tähendab vastuhakku

Peamine põhjus, miks inimesed eitava vastuse eest kätte maksavad, on suhtumine sellesse kui isiklikku rünnakusse, mitte kui pühendumisse millelegi tähtsale, kirjutab Elizabeth Doty raamatus "Kompromissilõks: kuidas olla edukas ilma hinge müümata".

Mängureeglite muutmise ideest inspiratsiooni saades avastavad inimesed tihti oma julguse ja leiavad uue allika, kust jõudu ammutada. Nad on märksa altimad riskeerima ja vastu vaidlema asjadele, mis nende meelest on valed, seisma vastu kahjutekitamisele või võimu kuritarvitamisele. “Sa pead paati kõigutama hoolimata selle mõjust arenguvestlusele! Nad lihtsalt ei austa elementaarset moraali, kui keegi neile vastu ei astu,” ütles noor ja kirglik farmaatsiaettevõtte töötaja.

Ebaterve surve tingimustes järeleandmisest keeldumine võib nõuda vastuhakku, aga kui adrenaliin voolama pääseb, võib meelest minna, et see on vaid üks võimalus paljudest. Kui sa jäädki mässama või etteaimatavalt käituvasse opositsiooni, võid lõpetada madalamal tasandil, kuna selline lähenemine sunnib sind egodevahelisse sõtta. Eesmärgiks saab oma õiguse tagaajamine, mitte õigete asjade tegemine.

Peamine põhjus, miks inimesed eitava vastuse eest kätte maksavad, on suhtumine sellesse kui isiklikku rünnakusse, mitte kui pühendumisse millelegi tähtsale. Sa sunnid inimesi kaaluma, kas nad on tegutsenud oma väärtustele vastukäivalt ning nagu me kompromissilõksu uurides nägime, on see protsess äärmiselt piinarikas. Tõenäoliselt asuvad nad vastuseks kaitsepositsioonile ja ründavad omakorda, selle asemel et mõista sinu seisukohta ja teha sisimas mõningaid muudatusi.

See aga ei tähenda, nagu ei kasutaks sa muudatuse mõjutamiseks kunagi võimu. Teadmine, kuidas seda oskuslikult teha, on oluline teiste tähelepanu püüdmisel, et sind võetaks tõsiselt, ja varem ebaoluliseks peetud küsimuste arutamiseks inimeste ühe mütsi alla saamisel.

Ent tähtis on mõista, et võitlemine on ainult üks võimalus ning peale selle leidub olukorra mõjutamiseks ka palju teisi mooduseid ning kui seisad silmitsi ebaterve survega kompromissile minna, on sul valida mitme võimaluse vahel. Olen märganud vähemalt viit : mõistlik kompromiss, siirad vestlused, positiivsed piirangud, oskuslik mõjutamine ja konstruktiivne loobumine. Oma reaktsioone uurides ja kohandades suudad sa avaldada suuremat mõju ja samas vähendada ebasoovitava tagasilöögi ohtu. Paradoks seisneb teadmises, et kui näed midagi valesti olevat, siis tead, et ei pea automaatselt vastanduvat lähenemist valima ning see suurendab võimalust, et tunned vajaduse ära selle tekkemomendil ja reageerid ennetavalt.

Loe pikemalt Elizabeth Doty raamatust "Kompromissilõks: kuidas olla edukas ilma hinge müümata".

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700