3. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nargen Festival pakub suur- ja väikevorme

Täna algab Haapsalus Cyrillus Kreegi muusikale pühendatud päevadega järjekordne sügiseni vältav Nargen Festival, mis pakub kuulamiseks oopereid ja vaatamiseks tantsuetendust, kirjutab Puhkepäev.

Juba kuuendat suve toimuv festival pakub kontserte ja etendusi mitmes žanris. Aastate pikku on festivalile uhke raam kujunenud – alustuseks Kreegi päevad Haapsalus ja lõpetuseks Pärdi päevad Tallinnas. “Kõik, mis raami sisse jääb, on tihedalt seotud looduse ja merega. Nendele ideede põhjal, mis hooaja jooksul tekivad, valmib ka kava,” ütles festivali kunstiline juht Tõnu Kaljuste.

Festivalil on oma koor ja orkester ning kodusaal Omari küün, mis asub Naissaarel. Uusi kontserdi- ja etendusepaiku on leitud ka mandril. Tallinnas on Nargen Festivali peasaaliks kujunenud Noblessneri valukoda, mille haruldane akustika inspireeris ka rahvusooperi Estonia lavastusmeeskonda Richard Wagneri “Parsifali” just seal etendama. Nõnda jõuab augustis esimest korda Eesti publikuni Wagneri viimane ooper, mis on ühtlasi osa Euroopa kultuuripealinna programmist, nagu ka Timo Steineri ooper “Kaks pead” ja merepäevade kontserdid.

Kavas mitu ooperit. “Wagneri suurteos on kahtlemata festivali kroon. See tekitas meeldiva ooperite rea, millest kaks on Eesti algupärandid,” selgitas Kaljuste.

Juunikuu kolmel õhtul tuleb ettekandele festivali tellimusteos Timo Steinerilt – ooper “Kaks pead”. Lugu lähtub tõestisündinud eksperimentidest, mille käigus siirdas vene teadlane Vladimir Demihhov 1954. aastal kirurgia võimaluste uurimiseks suurele koerale kutsika pea koos esikäppadega. Libreto autor on Maarja Kangro, kunstnik Pille Jänes, lavastaja Mart Koldits, solistid Juuli Lill, Oliver Kuusik, René Soom ja Olari Viikholm.

5. augustil aga tähistatakse Anti Marguste lühiooperiga “Monoloogid” helilooja 80. sünnipäeva. Need on igale eestlasele tuttavate tegelaste monoloogid: Andres Tammsaare “Tõest ja õigusest”, Tiina Kitzbergi “Libahundist” ja Arno Lutsu “Kevadest”. Monolooge esitavad Helen Lokuta, René Soom ja Heldur-Harry Põlda.

Naissaarel Omari küünis kutsutakse aga ellu Nargen Ballett. “Tantsuetenduse sünd on seotud Shel Silversteini raamatuga “Helde puu”, mis on üks mu lemmikraamatuid. Soov seda saarel etendada ajendas mind Tauno Aintsilt muusika tellima. Publik saab osa ka Marina Kesleri koreograafiast,” tutvustas Kaljuste.

Juulis võõrustab festival Naissaarel põnevaid külalisi – Itaalia maskiteatrit ja Hollandi flöödiorkestrit. Unikaalses orkestris on esindatud kõik flöödiperekonna pillid.

Noblessneri valukoda ootab kontsertidele. 2. juulil esitab Kirchheimer Vokal-Consort (Saksamaa) Tõnu Kaljuste juhatusel Arvo Pärdi vähe esitatud “Missa syllabica” ja opera buffa meistri Gioachino Rossini originaalversiooni vaimuliku muusika pärlist “Väike pidulik missa”.

15. juulil toimub Tallinna merepäevade mälestuskontsert meres hukkunuile. Ettekandele tulevad Cyrillus Kreegi reekviem ja Margo Kõlari missa. 17. juulil tuuakse publikuni kontsert merelauludest, mis pärinevad nii maailmast kui ka katamaraani Nordea pardal pooleteiseaastasel ümbermaailmareisil seilavate Jaan Tätte ja Marko Matvere sulest. Lisaks tulevad kammerorkestri saatel ettekandele kaunid Tätte laulud Tõnu Kõrvitsa, Tõnis Kõrvitsa ja Andrus Rannaääre seades.

Septembris on taas Nargen Festivali Pärdi päevad, mille raames tuleb Kristjan Järvi juhatusel Tallinna esinema Baltic Youth Philharmonic, Tõnu Kaljuste juhatusel esitab ERSO kõik Arvo Pärdi sümfooniad ning Arvo Pärdi sünnipäeval tulevad ettekandele viimasel kahel kümnendil loodud vaimulikud teosed, mis on pühendatud mõnele pühakojale või pühale mehele.

Nargen Festival avaneb Kreegi päevade kahe kontserdiga Haapsalu kultuurikeskuses. Täna õhtul esineb seal Kreegi vaimu kandev ansambel “Vägilased” ja pühapäeval saab Nargen Festivali koori esituses kuulata Kreegi loomingust inspireeritud kava “Noorte värk”, mis sisaldab teoseid Bachist Pärt Uusbergini.

Nargen Festival 2011

3. juunist 11. septembrini

erinevates paikades üle Eesti

Info: www.nargenfestival.ee

 

Autor: Urve Vilk, Kersti Inno

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700