Enamus firmast lahkujaist viib salajasi andmeid kaasa

Natuke kainestavat statistikat - 70% töölt lahkuvatest inimestest võtavad kaasa tööandjale konfidentsiaalset infot. Seejuures ei ole vahet, kas lahkutakse omal soovil või mitte.

Tõsi, paljud neist ei tee seda pahatahtlikult, ent kahju firmale võib sellest siiski sündida, vahendab Smart Business.

"Iga ettevõtte toimine on unikaalne," kommenteeris portaalile Clark-Theders Insurance Agency president Jonathan Theders. "Mõtleme tavaliselt kaubandussaladustele ja eriti salajastele andmetele, kuid ka lihtsalt firma toimimine võib olla konfidentsiaalne."

Kuidas võib andmete varastamine firma tegevust mõjutada?

- Enim võetakse kaasa intellektuaalset omandit, kauplemissaladusi ja erinevaid andmeid. Viimane sisaldab olemasolevate ja võimalike klientide andmeid. Paljud andmeid kaasa haaranud leidsid, et neil oli isiklik õigus neile andmeile, sest nemad olid andmebaasid koostanud.

- Mõtle, kui väärtuslikud oleksid su andmed võõrale firmale. Näiteks, milliseid eeliseid saaksid konkurendid, kui nad teaksid su äritavasid või saaksid oma valdusse info su klintidest - millal lõpevad nende lepingud jms.

- Andmete kopeerimine on täna väga lihtne. Robustsematest variantidest kasutatakse välisele kõvakettale või CDle kopeerimist, aga saadetakse ka e-mailiga või kopeeritakse mälupulgale.

- Täna pööratakse veel vähe tähelepanu nutitelefonidele. Esiteks kasvab nende kasutamine ja populaarsus, teisalt on need täna juba mahukamad kui vanemad arvutid. Nii saab neid kasutada arvutiasendajatena näiteks töökohalt eemal, kodubüroos või  kliendikohtumisel. 70% koduarvuteist sisaldab tööandja salajasi andmeid.

- Mõttekoht - millal sa viimati kodus töötades ettevõtte faili oma arvutist kustutasid? Kui paljud tööandjad kontrollivad töötajate era-arvutite sisu - kas need sisaldavad konfidentsiaalseid andmeid või mitte?

PS. Andmeid ei viida kaasa ainult elektrooniliselt, vaid ka paberil.

Osale arutelus

 • Rivo Sarapik

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara