Autor: Rivo Sarapik • 14. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miks snäkid meid õnnelikuks teevad?

Meditsiiniteaduste doktor Michelle May on oma raamatus „Söö mida armastad, armasta mida sööd“ tulnud välja üllatava avaldusega, et emotsionaalne söömine ei pea olema ilmtingimata probleem.

„Endale pidevalt sõnu peale lugedes ja nõnda emotsionaalset söömist takistada püüdes me üksnes kasvatame probleemi, mis võib mingil hetkel liigsöömises avalduda,“ vahendab Kaaluabi.ee May sõnu. Ta annab ühtlasi nõu, kuidas end mõistuse piires toiduga lohutada.

Miks snäkid meid õnnelikuks teevad

Söömine on meie psühholoogiasse sisse kodeeritud. Söömine pole üksnes inimese põhivajadus, vaid see on seotud emotsionaalse sidemega, mis sõna otseses mõttes antakse rinnapiimaga edasi, sest imetamise käigus seob laps toitmise armastusega. Seepärast polegi kasu soovitustest stiilis: „Ära lihtsalt söö rohkem!“

Kõige populaarsemad snäkid sisaldavad võimsaid looduslikke kemikaale, mis tekitavad meis mõnutunde. Näiteks šokolaad sisaldab serotoniini ja anandamiidi: need on kesknärvisüsteemi talitust reguleerivad nö „õnne ained“. Seega võib šokolaadi ja snäkkide järele igatsemist põhjendatult sõltuvusega võrrelda, sest neid süües vallandub organismis mõnuaine endorfiin.

Söö ainult seda, mida armastad

Enne kui sa avad purgi oma lemmikjäätisega, küsi endalt, kas sa ikka tõepoolest tahad just seda. Asendades oma lemmikjäätis mõne muu jäätisesordiga võib tulemus olla hullem, sest aseaine ei rahuldanud meie loomulikke vajadusi.

 Tihti püütakse oma ihasid piirata eelpool kirjeldatud asendusmeetodi abil, kuid selline meetod on halb kahel põhjusel. Esiteks kaotab ta ära iha esialgse mõtte - anda kiusatusele järele, ning teiseks tekitab see soovimatut õgimist. Asenduskaupa sa mitte üksnes ei vaja, vaid see ei paku sulle ka mitte mingisugust rahuldust.

Keskendu toidule

Arvuti, televiisor või iPad juhivad sinu tähelepanu toidult kõrvale. Kui sa ei võta toidu nautimiseks piisavalt aega, siis kaotab söömine oma mõtte, tekitades hiljem soovi kõrge kalorisisaldusega toitude järele.

Ära söö maiustusi tühja kõhtu

Magustoit rahuldab sinu vajadusi, kui sellele eelneb rohkelt proteiini, puuvilju ning tervislikke rasvu sisaldav eine. Paljud naised üritavad kaloreid säästa, jättes pearoa vahele ning asudes selle asemel kohe magustoidu kallale. Söögikorra ärajätmisest põhjustatud kõikumised teevad veresuhkru tasemele karuteene ja võivad päädida ülesöömisega. Söögiisu rahuldamises pole midagi halba, kui isud ei muutu krooniliseks või muul moel ekstreemseteks.

Unusta süütunne

Keegi ei tohiks tunda end süüdi, kui toidu abil enesele meelehead tehakse. Pealegi, pole põhjust vihata iseennast seepärast, et sulle meeldib kaloririkas šokolaadikokteil, sest vihkamine viib uue kaloririkka toiduni, mis parasjagu tuju parandada aitab. Jäta meelde: kui sa sööd selleks, et ennast hästi tunda, siis naudi seda tunnet. Seejärel liigu edasi.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700