Autor: Rivo Sarapik • 15. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring tõestab - raha eest saab õnne osta

Kui raha eest saab nii lustida kui tervist, siis miks on õnnefaktor tarbimise uurimisel tahaplaanile jäänud? Lihtne, inimesed ei oska kulutada nii, et see neile rõõmu valmistaks.

Kolm uurijat - Elizabeth Dunn, Daniel Gilbert ja Timothy Wilson - Ameerika ülikoolidest soovitavad kaheksat nippi, kuidas raha eest õnne saab.

1. Reisi Argentiinasse. Pigista oma Hondast veel üks aasta välja.

Osta asjade asemel kogemusi. Uuringus osalenute sõnul tegid neid rohkem õnnelikuks asjad, mida nad tegid, mitte asjad, mida nad omasid. Üks põhjus selleks võib olla selles, et kogemine paneb meeli olevikule keskenduma. "Kui sa ei tea, mida tahad, oled rahulolematu," rõhutasid nad.

Teine põhjus peitub inimeste võimes naasta meenutustes meeldivate mälestuste juurde, samas uutesse asjadesse armutakse ja neist tüdinetakse kiiresti.

2. Aita teisi, egoistlikel põhjustel

Ära tee seda sellepärast, et oled hea inimene, vaid selle pärast, et see teeb sul olemise heaks. See on omadus, mis eristab inimesi teistest loomadest - esiteks keerulised sotsiaalsed sidemed ja teiseks ka mittesugulaste kaasamine oma suhtlusringkonda. Kõik, mida me teeme oma suhete parandamiseks, parandab meie õnnetunnet.

3. Osta uus aluspesu, mitte helisüsteem

Asjade omamisel on üks probleem - omanik harjub nendega liiga kiiresti. Selle lahenduseks on keskendumine pigem pisiasjadele, mitte suurtele. Sama kehtib kogemuste kohta. Uuringute kohaselt on rahuldustunde sagedus intensiivsusest enam õnnetundega seotud. Niiet osta minimuffineid, pakitäis väikeseid komme, reisi päeva kaupa jms.

4. Ära üle muretse

Inimesed harjuvad lisaks meeldivale ka ebameeldivaga kiiresti - purunenud või varastatud süler ei riku su elu ära, nii et ära raiska raha kindlustusele. "Siin ei ole me päris kindlad, kas meelerahu toob kellelegi rohkem õnne või mitte," selgitas Dunn. Küll võib kindlustusse suhtuda kui kallisse karistusse, et sul pole piisavalt vahendeid pisikatastroofide likvideerimiseks. Ja osta ainult seda, mida päriselt vajad.

5. Kogu ja maksa sulas

Krediitkaardid, laenud ja hüpoteegid võimaldavad inimestel tarbida nüüd ja maksta kunagi tulevikus. Selle hind on intress - ja hooletutele ka kasvav võlakuhi - ehk moraal on võimalusel raha koguda ja seda kasutada, mitte laenata. Lisaks rahalisele mõjule on sellel aga ka õnneargument - krediidiga ja hetke ajel oste tegevad kliendid röövivad endalt tasuta lõbustuse ehk ootusärevuse. Inimesed langetavad tihti otsuseid valel eeldusel - edasi lükatud mõnu ei ole sama tugev kui kiirelt saadu. See on vale. Ootus muudab ka ootamist nõudva elamuse mõnusaks. Lisaks kaasneb sellega veel intress ootusärevuse näol.

6. Mõtle enne kulutusi musti mõtteid

Mõnede ostudega kaasnevad lisanõuded - paati tuleb kai ääres hoida, järveäärne metsamaja tähendab sügavamat tutvumist sääskede eraeluga, odavlend soojale maale nõuab 20tunnist bussisõitu, mõlemas suunas. Paljud ostjad ei mõtle nendele kaasnevatele kohustusele ostuotsust langetades. Veelgi enam, metsamaja või paadi omamine pole ju üldse kõige tähtsam. Oluline on, mida nendega teha saad. Fantaseeri end uute asjade omanikuna esimesel, aga ka 300. päeval.

7. Ära ostle liiga pedantselt

Ootusärevusel ja kinnisideel on vahe. Näiteks nädalate kaupa veebis oleva fotopoe laoseisu lapates ning selle peale hommikul külma higiga ärkamine, sest und segas küsimus, kas uus kaamera suudab teatud pildiformaati salvestada, jätab tähelepanuta märksa olulisema küsimuse - on uus pildimasin ikka piisavalt nobe, et su laps pildile püüda. Keskendu ostul mõnele olulisemale asjale ja ära põe pisiasjade pärast. Ehk, osta maja, mis asub toredas piirkonnas, ehkki sel pole graniidist tööpinda köögis.

8. Jäljenda

Igaüks on unikaalne ja mida veel. Aga kõige parem on ennustada, kas miski toob sulle õnne või mitte, on vaadata, kas see tõi õnne kellelegi teisele. Niiet anna oma kõrgetele filmiteadmistele õhtuks puhkust ja mine vaata see kassahitt lõpuks ära.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700