17. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄP test: tippteenindusega pagariäri

Luha tänava ja Pärnu maantee nurgamaja keldrist leidsin juhuslikul mööda jalutades ühe mõnusa pagariäri. Bibi pagariäri: kolm lauda, saialett, kohvilõhn ja lahke perenaine. Ei midagi erilist, aga suhteliselt haruldane nähtus siiski.

Oma tänava väikesed pagaripoed surid Eestis teatavasti välja juba mitu aastakümmet tagasi. Ainult vanad inimesed veel mäletavad aegu, kui hommikused linnatänavad lõhnasid värskeltküpsetatud saia, mitte tolmu ja bensiini järgi.

Bibi pagariäris päris saia ja leiba (veel?) ei tehta, aga hulk muid küpsetisi on selles Uue Maailma serval olevas äris olemas. Kesk-Euroopa küllust veel pole, kuid Eesti keskmisest ollakse kõvasti üle. Pagariäri ongi pagari äri: saiakesed, pirukad, koogid, stritslid, küpsised. Kohvi, tee, piim mahla muidugi ka, aga ei salateid, päevaroogi, suppe. Pagariäri pole kohvik.

Lähemat tutvust pagariäriga alustasin XXL päevapirukast. See oli tõesti suur, paras lõunaroaks, mitte niisama kohvikõrvaseks. Pärmitainast pirukas oli täiuslik: mõnusat pehmet tainast vaid täpselt niipalju, et täidisele raam luua, sisuks pehme ja mahlakas segu suitsukanast, köögiviljast ja tõenäoselt toorjuustust. Kõrvale klaas piima ja oligi kõht täis.

Koju kaasa ostsis metsaseenepirukaid ja kana-paprikapirukaid. Sama lugu – taina-täidise vahekord pigem täidise kui taina kasuks, vormilt täiuslikud, sisult imelised. Mulle meeldis, et magusate ja soolaste küpsetiste vahekord oli enam-vähem võrdne, enamasti kaldub see ju magusate poole. Veel meeldis see, et ka tavalise lihtsa pärmitainaga oli viitsitud mässata ja lisaks kenadele krõbisevatele, kuid väga rammusate leht- ja liivatainaküpsetistele olid lisaks suurele päevapirukale ka hulk väiksemaiid pärmitainaküpsetisi. 

Kohvivalik oli pisikese koha kohta rikkalik: oli nii masina- kui ja kannukohvi ja mitut mõõtu tassides. Koor oli päris, mitte igisäiluv keemiaime. Oli mahlu, piima, rohelist, musta, taime- ja mitut sorti pakiteed. Kookidest proovisin ära virsiku-kohupiima rullbiskviidi, mis oma eheda puhta maitsega eristus täielikult kõikidest samanimelistest suurtööstustoodetest.

Pagariäri sisekujundus on napimast napp. Lisaks kolmele lauakesel ja pirukavitriinile vaid mõned seinapildid ja virn värskeid ajalehti. Ükski sisseastuja ei jää ilma perenaise soojast terest. Ja külastajaid jätkub.

Oli lõunastajaid, oli kaasaostjaid: töötunkedes mees võttis mitu kotitäit küpsetisi,  kontorinaised pärisid pirukatäidiste järgi, üks mees tuli juba varem tellitud tordile järele. Mina, muljattulnu, vaatasin ja imestasin, kui mõnusalt ja koduselt elu seal käis. Aeti juttu omavahel ja perenaisega, müüja mäletas, millist küpsist vanaproua koju kaasa ostab ja vabandas, et see sai just otsa, aga homseks teevad nad lisa. Naaberlaua proua hakkas minulegi rääkima, kui tore see on, et neil nüüd kodu lähedal oma ilus ja hea kohvitamiskoht on ja kui head need värsked saiakesed ikka on. Olin temaga nõus, aga natuke kade ka, meie tänaval sellist kohta veel ei ole.

Hinne kokku: 27/30

Toit: 9/10

Teenindus: 10/10

Interjöör: 8/10

Aadress: Pärnu mnt 80/Luha 42,Tallinn

Telefon: 680 90 90, 5341 2158

Avatud: E-R 7.45-18.30, L 9.00-15.00

Põhiroogade hinnad: 0,32-1,92 eurot

Autor: Heidi Vihma, Rivo Sarapik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700