29. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Google tegi oma Facebooki

Google tegi suurima sammu konkurendi Facebook suunas ja teatas oma sotsiaal-võrgustiku Google+ käivitamisest. Vaata klippi ja kaadreid uuest võrgust.

Nagu ka näiteks Gmaili puhul, saab Google+ kasutajaks kutsega ja uusi kasutajaid saavad liituma kutsuda senised kliendid.

http://www.youtube.com/watch?v=xwnJ5Bl4kLI

Ehkki väljanägemiselt ja võimalustelt meenutab uus võrgustik peamist konkurenti Facebook, on võrgul New York Times'i andmeil üks märkimisväärne erinevus, mis võib seda kui üht järgmist kasutama meelitada. 

Nimelt on see mõeldud gruppidevaheliseks - kolleegid, endised koolikaaslased jms - suhtluseks ja infovahetuseks. Samuti pakub see grupi tekstisõnumiteenust ning võimaldab videokõnet.

"Päris maailmas on meil seinad ja saame rääkida vaid nendega, kes hetkel toas on. Virtuaalmaailmas aga saad nuppu "Jaga" vajutades kogu maailmaga jagada," kommenteeris Bradley Horowitz, Google'i asepresident tootejuhtimise alal, kes kolleegi Vic Gundotraga sotsiaalvõrgu arendamise eest vastutab

Google ei pressi ennast esimest korda Facebooki väljakule. Selle varasemad teenused Google Wave ja Google Buzz ei ole siiski võitnud populaarsust kasutajate seas. Google+ debüüt on otsimootorile proovikivi - kas kordub hääbuvate sotsiaalvõrkude Orkut ja Buzz ebaõnn ja kuidas seisab ettevõte vastu kõige karmimale katsumusele. Nimelt on mängus otsimootori staatus kui kõige populaarsemal veebi sisenemiskoht. Kui inimesed postitavad aga Facebooki, mis on suletud otsimootor, kaotab Google väärtuslikku infot, mille toel oleks oma otsimootorit täiustada ning reklaamiraha teenida.

Mais külastas Google´i lehekülgi 180 mln inimest, samas Facebooki külastajate arv ulatus ligi 160 miljonini. Viimase kasutajad vaatasid kuuga 103 mld lehekülge ja veetsid keskmiselt leheküljel 375 minutit, Google´i vastavad numbrid on aga 46,3 mld ja 231 minutit. Need näitajad on eriti olulised reklaamiandjaile.

Teenus on avalikustatud praegu väikesele kasutajagrupile Põhja-Ameerikas, kuid firma loodab, et saab selle kiiresti kasutusele neile miljonitele, kes iga päev pöörlevad Google'i teenustes.

Mitme analüütiku arvates on Google'il raske meelitada Facebooki ustavaid kasutajaid enda poolele. "Inimesed on ehitanud oma sotsiaalsed sfäärid Facebooki. On keeruline panna nad oma harjumusi muutma," ütles eMarketeri uuringuettevõtete analüütik BBC-le

Kommuunide nn toimetaja näitab, kellega ja mis teemadel on kasutaja ühendatud ning kus asuvad ühised huvid.
Foto: Google

Autor: Rivo Sarapik, Jussi Hieta aka Somm Tallinnast, Rivo Sarapik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700