Autor: Rivo Sarapik • 4. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kolme aastaga 14 päeva puhkust ehk kuidas aegub puhkus?

Kui aastaid on puhkust jagunud vaid mõneks päevaks, tasub puhkusejääk ja selle aegumine üle vaadata. Rahas saab puhkust nn välja võtta vaid töölepingu lõppemisel.

Küsimus: olen viimase kolme aasta peale puhanud kokku 14 päeva. Millised õigused mulle kehtivad, kui palju puhkust võin veel tagant järgi nõuda ja kas rahalist kompensatsiooni on võimalik samuti nõuda?

Vastus: Töölepingu seaduse (TLS) § 55 kohaselt eeldatakse, et töötaja iga-aastane puhkus on 28 kalendripäeva (põhipuhkus), kui töötaja ja tööandja ei ole leppinud kokku pikemas põhipuhkuses või kui seadus ei sätesta teisiti, näiteks haridustöötajate põhipuhkus on kuni 56 kalendripäeva.

Iga-aastase puhkuse eesmärk on taastumine. TLS § 68 lõike 3 kohaselt on töötajal õigus saada iga töötatud kalendriaasta eest põhipuhkust täies ulatuses. Kui kalendriaastas on ajavahemikke, mida ei arvestata põhipuhkuse andmise õiguse aluseks oleva aja hulka, antakse põhipuhkust võrdeliselt puhkuse andmise õiguse aluseks oleva ajaga.

Tööandja koostab puhkuste ajakava iga kalendriaasta kohta ja teeb selle töötajale teatavaks kalendriaasta esimese kvartali jooksul. Puhkuste ajakavasse märgitakse põhipuhkus ja kasutamata puhkus. Kui puhkuste ajakavasse on märgitud muud seaduses ettenähtud puhkused, siis antakse need vastavalt ajakavale. Puhkuste ajakavasse märkimata puhkuse kasutamisest teatab töötaja tööandjale 14 kalendripäeva ette kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis (TLS § 69 lõiked 2 ja 3).

Oluline on jälgida puhkuste aegumist. Alates 2009. aasta 1. juulist arvestatakse puhkuste kasutamist kalendriaasta eest. TLS § 68 lõike 6 järgi aegub põhipuhkuse nõue ühe aasta jooksul arvates selle kalendriaasta lõppemisest, mille eest puhkust arvestatakse. Seega seisuga 30. juuni 2009 puhkamata ja aegumata (välja teenitud perioodidel kuni 01.01.2002.a. ja/või 01.07.2005.a. kuni 30.06.2009.a.) puhkusepäevade nõue aegub 2013. aasta 1. juulil.

Näiteks 2010. aastal väljateenitud puhkust on töötajal õigus kasutada kuni 2011. aasta lõpuni. 2009. aastal tuleb aga vaadelda eraldi esimest ja teist poolaastat, kuna seadus muutus aasta keskel, 01.07.2009.a. Teisel poolaastal väljateenitud puhkusepäevade nõue aegub 2010. aasta lõpul. Esimesel poolaastal väljateenitud päevade nõue aegub aga 01.07.2013.a.

Puhkuse hüvitamine rahas on võimalik vaid töölepingu lõppemisel.

Vastas Tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Kaia Taal.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700