Autor: Rivo Sarapik • 4. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Söö kiirtoitu. Aga ainult enda valmistatud

Michael Pollani, tuntud Ameerika toiduspetsialisti, sõnul ei ole kiirtoidus midagi taunimisväärset. Aga ainult seni, kuni sööja selle ise valmistab.

Pollani sõnul saab kõik, mida ta on toidu ja tervise kohta välja uurinud, võtta kokku sõnadega - söö toitu, mitte liiga palju, peamiselt taimi. Neist kolm esimest sõna on tema sõnul kõige tähtsamad. "See tähendab, et söö päris toitu - aedvilju, puuvilju, täisteratooteid ja ka liha ning kala. Ja väldi toitude asendajaid," selgitas ta. 

Siin Pollani seitse nippi tervislikumaks toitumiseks.

- ära söö midagigi, mida su vana-vanaema toiduks ei pea. Kui sööd midagi, mis koosneb 15 hääldamatust koostisosast, küsi endalt, mis asju need söögis ajavad.

- ära söö midagi, milles on enam kui viis komponenti või koostisosadega, mida sa ei suuda hääldada

- supermarketi keskosast hoia eemale. Päris toitu kiputakse paigaldama poe välisossa, et see riknedes kiiresti välja saaks vahetatud.

- ära söö midagi, mis ei lähe kunagi mädanema. Tõsi, on erandeid, nagu mesi. Aga reeglina on nii, et asi, mis halvaks ei lähe, ei ole toit.

- valikuga sama tähtis on ka viis, kuidas sööd. Lahku alati lauast kerge näljatundega. Paljudel kultuuridel on reeglid, et söömine lõpetatakse enne kui kõht on täis.

- austa traditsioone. Näiteks pered tavatsesid ühiselt laua ääres, mitte teleri ees, õhtustada. Naudi toitu oluliste inimestega. Mäletad, oli aegu, kus einekordade vahel söömine tundus vale?

- ära osta tanklast süüa. Näiteks Ameerikas tarbitakse viiendik toidust autos, tanklatest on toidupoed-kiirtoiduketid saamas ka Eestis.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700