Autor: Rivo Sarapik • 7. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Reisiväsimusest vabaks

Jetlag ehk ajavahest ja reisimisest tingitud reisiväsimus on peale pikka lennureisi tüütu nähtus, mis puhkuse meeldivust võib kahandada. Õnneks saab sellest vabaneda.

Jet lag kaasneb pikkade, ajavööndivaheliste reisidega. Koju jõudnudna või reisile lennanuna keerab see sassi sisemise kella - ajavahest tingituna jääd uniseks hommikul või tunned erksana end öösel.

Business Traveller annab soovitusi, kuidas sellest ebameeldivast kaasnähtusest koju tulnuna või reisile jõudnuna üle olla.

Kasuta päikeseprille. Seda lennukis, et su vältida eredat valgust su organismile tavapäratul ajal. Näiteks, lennul New Yorgist Euroopasse pane prillid pähe hommikusöögi serveerimisel ja kanna neid maandumiseni.

Korralik hommikusöök. Küllusliku hommikueine söömine annab kehale signaali, et päev on alanud.

Tea oma päeva madalhetki. Inimene tunneb teises ajavööndis end kõige kehvemine ajal, mil tema kehatemperatuur on päevases tsüklis kõige madalamal. Enamusel meist on see umbes kell 4 hommikul, umbes kolm tundi enne ärkamist. Kui vähegi võimalik, väldi reisil sellele ajale tähtsate kohtumiste ja muu plaanimist - näiteks Tokyos on sel ajal juba lõuna.

Ära söö lennukis. Värske uurin väidab, et ajul on oma nn kell, mis jälgib söökordade ajakava. Hiirtel tehtud uuring selgitab, et nn toidukordade sisemine kell sõidab üle bioloogilisest kellast ehk loomad ei lähe enne puhkama kui on kõhu täis söönud. "Leidsime, et üksainus näljatsükkel, millele järgneb kella järgi toidukord, aitab uues ajavööndis toidukorrad nn kella järgi sättida," kommenteeris uuringu läbi viija, dr Clifford Saper Harvardi Ülikoolist. "Väldi lennukis toitu ja söö võimalikult kiiresti pärast maandumist, See aitab reisiväsimusest ebameeldivat tunnet vältida."

Maga pimeduses. Värske uurimuse kohaselt võib isegi minimaalseim valgusallikas - näiteks elektrooniline kell või stereoseadme ootele lülitamise nupu pisike tuluke - su ajukeemiat segada. Kui kõiki valgusallikaid ei saa välja lülitada, kasuta silmakatteid. Isegi, kui pead öösel üles tõusma, püüa tulesid mitte põlema panna. Isegi väike kogus valgust võib su une kogu ööks rikkuda.

Lülita konditsioneer sisse. Su kehatemperatuur langeb magades. Kui su magamistuba on liiga soe, mis ei võimalda temperatuuril langeda, ei suuda sa sügavalt magama jääda ja ärkad üles uimasena.

Kasuta melatoniini. Saab osta USA tervisliku toidu poodidest näiteks veebikaubamajade abiga. "Rohked uuringud näitavad, et melatoniinitabletid aitavad sisemise kella kiiremini paika sättida ning reisiväsimuse kahjulikke mõjusid vältida," kommenteeris Charmane Eastman, Rushi Ülikooli Meditsiinikeskusest. "Need aitavad sul kas magada või vajadusel ka ärkvel olla, sõltub, millal neid sisse võtad." Võta 5 mg pärastlõunal ida poole lennates seitse tundi enne sihtkohas magama minekut. Läände lennanuna võta kohe hommikul.

Ankurda uni uue ajaga. Minimaalselt püüa uues ajavööndis magada neli tundi, aitab harjutada uue ajavööndiga.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700