Suvised retseptid grillile - pizzast magustoiduni

Suvi on grillimise aeg ja kokandusblogija Ragne Värk pani kokku terve menüü, mida grillil teha saab - suupistest desserdini. 

Maisitõlvikud ürdirohelise maitsevõiga
Toored maisitõlvikud võib asetada koheselt grillile. Minule meeldib aga veidi mugavam variant - keedan tõlvikud enne grillile asumist pehmeks ning seejärel grillin neid, kus nad saavad juurde grillroale omase grillimeki. Kõige lõpuks viimistlen tõlvikuid maitsevõiga, millesse peidetud ürdid saab kokku korjata oma peenralt iga ürdipeenra omanik. Antud kogusest jääb maitsevõid üle, nii et seda saab ka grillitud krõbedatele leivaviiludele määrida.

2 maisitõlvikut
soola

Maitsevõi:
50 g võid
peotäis värsket pune tüümiani ja petersellilehti, peeneks hakituna
meresoola

Eemalda maisitõlvikulehed ning puhasta tõlvik voolava vee all. Keeda soolaga maitsestatud vees ca 25 minutit. Aseta seejärel tõlvikud grillile ning küpseta kuni need on kuldsed.

Võide jaoks sega omavahel toasoe või ning hakitud ürdid, maitsesta soolaga ning määri võie tõlvikutele. Serveeri.

 

Grillitud valgehallitusjuust ürtidega
Niimoodi grillitud juust on vist iga grillõhtu hitt. Otse peenralt võetud värsked ürdid annavad grillitud juustule juurde seda õiget maitsenüanssi. Serveeri seda koos pehme ciabatta või lavaššiga.

125 g valgehallitusjuustu (Camembert/Brie)
1 küüslauguküüs
värskelt jahvatatud musta pipart
värskeid ürte (estragoni, pune, majoraani, salveid, tüümiani)

Lõika juustkettal õhukeselt ülemine kiht ära. Lõika küüslauguküüs õhukesteks viiludeks. Tee noaotsaga juustu lõikepinnale sisselõiked ning pista nendesse küüslauguviilud. Aseta peale endale meelepäraseid ürte ning raputa peale pipart. Aseta peale varasemalt äralõigatud juustukaas. Paki juust fooliumisse ning küpseta grillil seni kuni juust hakkab seest sulama. Serveeri kohe koos lavašši või ciabattaga.

 

Grilli peal valminud pizza
Pizzat saab lihtsasti ja suurepäraselt valmistada ka grillil. Niimoodi valmistatuna on lõpptulemuseks krõbeda põhjaga kergelt grillile omane suitsune maitsenüanss. Valmistada soovitaksin seda grillile asetatud grillpannil, selle puudumisel ajab asja ära ka grillvõrele asetatud foolium. Kattes saab kasutada oma kõige lemmikuimaid lisandeid ning kõige lemmikuimaid ürte. Sobib ideaalselt snäkiks grillipeol nii õlle kui ka pokaali veini kõrvale.

2 pizzat

1 tl (3 g) kuivpärmi
1 tl suhkrut
ca 160 ml leiget vett
200 g nisujahu
50 g maisijahu
1 tl peenikest meresoola

Kate:
125 g mozzarellat, viilutatuna
100 g riivitud juustu
100 g sinki, ribadeks lõigatuna
2-3 sl tomatipastat
basiilikulehti
pipart
rukolat

Lisa pärm ja suhkur leigele veele, sega kahvliga läbi ning jäta mõneks minutiks seisma. Sega omavahel jahud ning sool. Lisa seisnud pärmi-veesegu ning sega kuni kõik on segunenud. Sõtku tainast ning lase seejärel vähese jahuga ülepuistatult rätiku alla soojas 15 minutit kerkida.

Pärast kergitamist jaga tainas kahte ossa ning rulli mõlemast ketas. Valmista pizzad järgemööda: pane rullitud pizzatainas grillile (pannile või fooliumile) ning küpseta ühelt poolt küpseks (selleks kulub paar minutit), pööra pizzapõhi ümber, aseta küpsenud põhjale pool katteainete kogustest: määri põhi kokku tomatipastaga, selle peale pane singiribad basiilikulehed, mozzarella ning riivitud juust. Kõige peale raputa veidi jahvatatud pipart. Küpseta seejärel kaane all, kuni põhi on küpsenud ning juust peal sulanud. Serveeri koos pizzale raputatud rukolaga. Valmista samamoodi ka teine pizza.

 


Grillitud broilerisüdamed klassikalise noodiga
Kõige klassikalisem äädikamarinaad sobib ideaalselt broilerisüdametega. Lõpptulemuseks on vana hea marinaad koos suurepäraselt maitsvate broilerisüdametega. Lühikese valmimisajaga südamed sobivad ka suupisteks.

2 pk Rannamõisa Jahutatud broilerisüdameid

Marinaadiks:
2 sibulat
2 küüslauguküünt
2 sl äädikat
1 dl oliiviõli
1 tl suhkrut
Viiluta sibulad ning sega kokku marinaadi ainetega. Puhasta südamed, eemaldades neist valged torukesed noa abil. Aseta broilerisüdamed marinaadi ning lase üleöö seista. Seejärel lükka puust varraste otsa (vardaid leota eelnevalt vees ca 20 minutit, nii väldid nende põlema sattumist). Raputa südametele peale soola ning grilli mõlemalt poolt valmis (selleks kulub ca 3 minutit ühelt ja samapalju teiselt poolt).


Köögiviljapakid
Minu lemmik lisand toekama pearoa kõrvale või niisama süües sooja salatina. Grillimise ajal piilu vahepeal kindlasti köögiviljapakikestesse, kuna need peavad jääma kergelt krõmpsud ehk al dente.

neljale

12 kirsstomatit
0,5 punast sibulat
12 suvikõrvitsaviilu
2 paprikat,
4 sl oliiviõli
meresoola
4 sl hakitud rohelist sibulat või murulauku

Lõika sibul õhukesteks viiludeks ning paprikad suuremateks tükkideks. Rebi fooliumist neli ruudu kujulist lehte ning jaota nendele tomatid, sibulaviilud, suvikõrvitsaviilud, paprikatükid ning hakitud roheline sibul (murulauk). Igale köögiviljapakikesele piserda peale oliiviõli ning maitsesta soolaga. Mässi fooliumid kinni pakikesteks ning grilli kuumal grillil ca 10 minutit kuni kõik on ilusti pehmenenud, aga siiski kergelt veel krõmps. Serveeri eelroana või liha kõrvalisena.

 


Grill-arbuus piparmündi ja meega
Äärmiselt mõnus magus amps grillpeo lõpetamiseks. Serveeri grillitud arbuusi kergelt taldriku äärele kallatud mee ja hakitud värske piparmündiga.

arbuusiviile
mett
piparmünti, peeneks jahvatatuna

Eemalda arbuusil koor. Lõika arbuusist keskmise suurusega 1 cm paksused sektorid ning grilli kuumal pannil mõlemalt poolt küpseks (selleks kulub kõigest paar minutit). Võta grillilt ning aseta taldrikule, nõristades peale veidi mett. Raputa üle  hakitud piparmündiga. Serveeri.

 


 

Osale arutelus

  • Ragne Värk, Rivo Sarapik

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

Järveveere puhkekeskus ootab külastajaid nii suvel kui talvel

Maalilisel Võrtsjärve kaldal Valma külas asuv Järveveere puhkekeskus on suurepärane paik suveürituste, seminaride, pulmade ja talvepäevade korraldamiseks.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

  • Juunis
    17%
    17%
  • Juulis
    83%
    83%
  • Augustis
    0%
    0%
  • Ei puhkagi suvel
    0%
    0%
  • Muu
    0%
    0%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine