Autor: Signe Sillasoo • 11. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik vähendab elamislubade väärkasutamist

Siseministeerium kehtestas selle aasta ettevõtete juhtorganite liikmete elamislubade piirmääraks 580.

"Kehtestatav piirmäär on mõeldud selleks, et vältida süsteemi väärkasutamist inimeste poolt, kes ei kavatsegi Eestis töötada, vaid soovivad lihtsalt saada võimaluse siseneda Schengeni ruumi," ütles siseminister Ken-Marti Vaher.  "Ausatele ettevõtjatele jääb võimalus äriühingu juhtorganite liikmeid Eestisse tööle võtta muidugi alles," lisas ta.

2008. aastal väljastati 237 tähtajalist elamisluba ettevõtte juhtorgani liikmena töötamiseks, 2009. aastal 338. Kui 2010. aastal anti Eestis juhtorgani liikmena töötamiseks välja kokku 712 tähtajalist elamisluba ettevõtte juhtorgani liikmena töötamiseks, siis on käesoleva aasta 8. juuli seisuga saanud 580 juhtorgani liiget elamisloa töötamiseks sisserände piirarvu alusel.

Tänaseks on Politsei- ja Piirivalveamet tuvastanud mitmeid seaduse väärkasutamise juhtumeid, kus äriühing on asutatud ilmselt selleks, et saada elamisluba töötamiseks selle juhtorgani liikmena. Tüüpiliselt on selline ettevõte asutatud vahetult enne elamisloa taotluse esitamist ja äritegevust selles tegelikult ei toimu.

Kehtestatava piirmäära kohaselt sellel aastal rohkem elamislube töötamiseks äriühingu juhtorgani liikmena ei anta.

Kõnealuse piirmäära kehtestamine ei piira aga ausate ettevõtjate võimalusi võtta Eesti äriühingu juhtorganisse tööle välismaalasi. Selleks on võimalik taotleda välismaalasele pikaajaline viisa, mis annab äriühingu juhtorgani liikmele õiguse viibida ja töötada Eestis kuni kuus kuud ühe aasta jooksul.

2011. aasta sisserände piirarvuks on kehtestatud 0,075% Eesti alalisest elanikkonnast ehk 1008 inimest. Sisserände piirarvu alla ei loeta muuhulgas Ameerika Ühendriikide ja Jaapani kodanikke. Euroopa Liidu kodanikele laieneb tööjõu vaba liikumise õigus ja nad võivad töökoha leidmisel kohe Eestisse elama ja tööle asuda.

Määrus jõustub tänasest.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700