14. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

10 nippi keerulisel ajal otsuste langetamiseks

Kuidas peaks juht tegema õigeid otsuseid keerulistes olukordades, kui ei ole aega mõtlemiseks ja variantide kaalumiseks? Ajakiri Fast Company vahendab ettevõtte The Energy Project tegevjuhi Tony Schwarzti kümmet soovitust, mis tema puhul töötavad.

1. Võitle jäikuse, eriti enda oma, vastu. Kui mõtled, et sul on vääramatult õigus, küsi endalt "Mida ma kahe silma vahele jätan?" Kui me suudaks ilmeksimatud olla, oleksid kõik asjad juba lahendatud.

2. Tipus püsimine on pidev võitlus, aga ka kindlaim tee kestvaks rahuloluks. Tippu jõudmiseks ei saa lõigata. See eeldab pidevat ootusärevust, harjutamist ja enda mugavustsoonist välja tõrjumist.

3. Emotsioonid nakkavad. Ehk tasub oma tundeid endale teadvustada. Mõtle näiteks oma meeldivaima ülemuse peale. Milliseid tundeid ta sinus esile kutsus? Samamoodi peaksid sina teisi end tundma panema.

4. Kui kahtled, küsi endalt "Kuidas ma selles olukorras kõige paremini toimida saaksin?". Teame vaistlikult, mis on õige, isegi, kui oleme valmis vastupidist tegema. Võid ka väljakutsuval hetkel mõelda sellele, kuidas otsustaks või toimiks keegi, keda sa imetled.

5. Kui teed meeldivaid asju, sõltumata sellest kas sellega kaasneb raha või mitte, teed sa ikkagi sulle meeldivaid asju. See rikastab su elu meeldivate kogemustega. Kui sellega rahalist rikkust siiski ei kaasne, mis on sulle ka oluline, on alati võimalik plaani B juurde naaseda.

6. Vajad vähem kui arvad. Elades egiidi "võidab see, kel on surres rohkem asju" järgi, oled pidevalt pettunud. Pigem küsi endalt, mida sa oma elus päriselt väärtustad ja millest saaksid loobuda.

7. Aktsepteeri iseend. Aga ära loobu seejuures õppimast ja arenemast. Üks teiseta ei saa - esimene annab sulle rahulolu, teine paneb end heas mõttes piitsutama. Paradoksaalselt töötavad need vastandlikud tegevused vastumürgina hirmu ja õhkpadjana vastulöökide suhtes.

8. Tähendus ei ole midagi, mida sa avastad või leiad. See on midagi, mida sa lood. Samm-sammult. Enda oskuste ja kire millegi endast suurema heaks rakendamine on tähendusega ja enda panustamise parima viisi leidmine elukestev otsimine.

9. Asju, mida sa ei märka, ei saa sa muuta. Asjade mittemärkamine samas ei lahenda neid. Igaühes meis on piiritu enesepettuse võime. Valu vältimiseks ratsionaliseerime, muudame pisemaks, eitame ja muutume tuimaks. Vastumürk sellele on omale ausalt otsa vaadata ja vastutada iseenda eest.

10. Kahtluse korral võta vastutus. Seda nimetatakse tõeliselt täiskasvanulikuks käitumiseks.

 

Autor: Rivo Sarapik, Signe Sillasoo

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700