Liisa Kruusmägi püüab linnasuminat

Liisa Kruusmäe näitus "Pealtkuuldud lood" Draakoni galeriis on aknake Tallinna argielu kõnelustesse.

Näitusel "Pealtkuuldud lood" saab külastaja Liisa Kruusmäe joonistuste ja maalide vahendusel osa igapäevaelust pärinevatest hetkedest ja kuuldud lausekatketest, mille tunnistajaks autor ise on olnud. Foto: Meeli Küttim
Noor kunstnik on Tallinna tänavaid kamminud just nagu paparazzo, ainult et ta ei ole otsinud kuulsaid staare ega olulisi repliike. Otse vastupidi. Kruusmäge huvitavad suvalised kõnelused ja juhuslikud inimesed tänavalt.

Draakoni galeriis on üleval tema joonistused ja maalid, mis on valminud kunstniku vaatluste põhjal Tallinnas ringi liikudes. Tänavanurgal, rannas, bussis, trollis või kus iganes sünnivad vestlused, lood, mis haihtuvad samal hetkel õhku. Liisa Kruusmägi on need aga kinni püüdnud ja oma joonistustesse talletanud.

Peale nägude ja pooside näeme tema piltidel jutumulle, mis annavad edasi neid juhuslikke vestlusi, mida rahvarohketes kohtades kuuleb alati rohkem kui üks inimene. Need on väikesed stseenid, vahel arusaamatud ja poolikud, vahel aga vaimukad.

 

Joonistab kirega. Liisa Kruusmägi on andekas joonistaja. Nauding on vaadata, kuidas ta joonega ümber käib. Tema joon on elav, pisut murtud ja väga ilmekas.

Noorte andekate kunstnike puhul on imetlusväärne nende kirg oma objekti vastu. See annab nende loomingule erilise vahetuse, värskuse ja naiivse aususe. Liisa Kruusmägi ei hillitse oma objekti ümber ega ürita punuda mõistatusvõrke. Ta joonistab nii, nagu asjad on. Ta suhtub oma subjektidesse tähelepaneliku osavõtlikkusega.

Kruusmägi kasutab põhiliselt värvilist paberit, millele oma tüübid joonistada. Need on nagu eri värvi majaseinad tänaval, kuhu Kruusmägi oma jälgimisandmed salvestab. Tema väikeseformaadilised lehed on justkui aknad, ilmekas joon vangistab vaataja pilgu ja tõmbab ta otse pildimaailma.

High-end-grafiti. Kruusmäe pildid näevad kaugelt välja nagu elektrialajaama seinale joonistatud grafitid, lähedalt on need aga oskuslikult läbijoonistatud värvilised lehed.

Võrdlus grafititega on Kruusmäe joonistuste puhul vägagi asjakohane nii sisu kui ka vormi poolest. Grafiti on tänavakunst, linnasumin, ta on ilmekas ja vähenõudlik, värviline ja alati kontaktis oma linna, oma ruumiga. Kruusmäe joonistused põhinevad samuti linnasuminal, nii pildis kui ka sõnas, ja need mõjuvad loomulikuna, mitte võõristavalt, nagu need oleks kontekstist välja kistud.

Liisa Kruusmägi on noor kunstnik, kes õpib Eesti Kunstiakadeemias joonistamise magistrantuuris. Teda on peetud lootustandvaks juba päris algusest ja Draakoni galerii näitus kinnitab seda. Jääb vaid üle oodata tema uusi ülesastumisi.

Liisa Kruusmägi - "Pealtkuuldud lood"
Draakoni galerii, Pikk 18, Tallinn
Näitus on avatud 23. juulini

 

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

ADVOKAADIBÜROO RASK otsib SEKRETÄRI

Tammiste Personalibüroo OÜ

10. juuni 2018

Teabevara