Autor: Signe Sillasoo • 25. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Positiivne ellusuhtumine vähendab insuldiriski

Uurimuse kohaselt võib positiivne ellusuhtumine alandada insuldiriski, kirjutavad ERRi teadusuudised.

USAs aastatel 2006–2008 läbi viidud uuringus osales 6044 üle 50-aastast täiskasvanut, kellel paluti hinnata oma optimismi taset 16-palli skaalal. Ükski katsealustest polnud varem insulti põdenud. Analüüsist selgus, et  iga kasvav punkt optimismi skaalal langetas akuutse insuldi tekke riski kaheaastase jälgimisperioodi jooksul 9%.

Insuldi põhjuseks on äkki tekkiv peaaju verevarustuse häire, mistõttu aju ei saa piisavalt hapnikku ja toitaineid. Ilma nendeta surevad närvirakud kiiresti ja kujuneb vastava ajuosa kahjustus. Verevarustuse häire võib olla tingitud ajuveresoone sulgumisest või lõhkemisest.

Kuigi katse kestis vaid kaks aastat, oli positiivse ellusuhtumise mõju insuldiriski vähendajana näha isegi nii lühikese aja jooksul. Varasemad uuringud on näidanud, et optimistlik suhtumine tõhustab immuunsüsteemi toimimist ja on seotud parema südametervisega.

Optimismi ja insuldi vahelise seose analüüsimises võeti arvesse tegureid, mis võivad mõjutada insuldiriski, nagu kroonilised haigused, hinnang tervisele ning sotsiaaldemograafiline, käitumuslik, bioloogiline ja psühholoogiline olukord.

Eric Kimi, uuringu juhtiva autori ja Michigani ülikooli kliinilise psühholoogia doktorandi arvates hoolitsevad positiivse ellusuhtumisega inimesed aktiivsemalt oma tervise edendamise ja säilitamise eest. Optimismi kaitsev toime võib eelkõige olla tingitud käitumuslikest valikutest, näiteks inimene võtab vitamiine, toitub tervislikult ning on füüsiliselt aktiivne. Siiski ei välista teadlased, et positiivsel mõtlemisel võib olla ka puhtalt bioloogiline mõju.

Eestis haigestub insulti igal aastal üle 6000 inimese. See on peamine rasket invaliidsust põhjustav haigus, mis halvemal juhul võib lõppeda surmaga. Insult tekib sagedamini eakatel, kuid võib esineda ka noortel, isegi lastel ja imikutel.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700