26. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas leida soodsat lendu?

Lendude kellaaegu, nädalapäevi ja veel mitmeid nüansse jälgides on võimalik leida soodsaid lennupileteid ükskõik millisesse maailma paika.

1. Väldi turismi kõrgperioodi

Soodsa lennu otsijale kõige olulisem märksõna on ajastus. Säästlik reisija peaks kindlasti vältima kõrghooaegu. Seega tuleks reisikalendrist kõigepealt maha tõmmata jõulude ja aastavahetuse periood, sest siis võivad lennupiletid ning ka majutus muu ajaga võrreldes olla kordades kallimad. Sõltuvalt sihtkohast tasub vältida ka suvist kõrgperioodi, mis kestab juuni teisest poolest augusti esimese pooleni, lihavõttepühasid ning aegu, mil sihtkohas toimub mõni rahvusvaheline suurüritus, olgu selleks siis mess, spordivõistlus või festival.

2. Osta pilet võimalikult varakult ette ära

Kui siiski soovitakse reisida just ülalnimetatud perioodidel, tasub lennud aegsasti ette planeerida. Regulaarlendude puhul ei tasu lootma jääda viimase hetke pakkumistele, vastupidi – pileti peaks soetama kohe, kui uue hooaja lennud müügile tulevad. Kaugemate sihtkohtade puhul võib see tähendada kuni aastast etteplaneerimist, Euroopas kõrghooajal ehk suveperioodil reisimiseks peaks piletiotsinguid alustama juba esimestel talvekuudel. Kindlasti tasub silma peal hoida ka lennufirmade sooduskampaaniatel ning ahvatleva pakkumise korral neist kohe kinni haarata.

3. Eelista nädala sees reisimist

Teise ajastuse nipina tasub soodsalt lennata soovijal tähelepanu pöörata ka nädalapäevale, mil reisi alustada ja lõpetada. Kuna ärireisijad eelistavad sageli lennata töönädala esimesel ja viimasel päeval, on lennud siis enamasti suurema täituvusega ja võimalus hea hinnaga piletit leida suhteliselt väike. Samuti on lennud võrdlemisi täis nädalavahetustel, sest seda aega eelistavad puhkusereisijad. Nädala sees ehk teisipäevast neljapäevani on nõudlus kõige madalam, seetõttu on hea hinnaga kohti rohkem saada.

4. Jälgi lendude kellaaegasid

Säästlikku reisijat peaks kindlasti iseloomustama ka paindlikkus. Kui juhtub, et soovitud kuupäevadeks on pileti hind kõrge, tasub võrrelda alternatiivseid väljumisi näiteks ühe nädala lõikes. Tihtipeale on mõneks teiseks päevaks saadaval hoopis soodsamad ja atraktiivsemad pakkumised. Samuti tasub jälgida lennu kellaaegasid. Lennufirmadel on tavaks küsida kõrgemat hinda ühenduste eest, mis saabuvad sihtkohta hommikul ning koju tagasi õhtul. Olles valmis kasutama õhtuks sihtkohta jõudvaid ja hommikul lahkuvaid lende, võib hind kujuneda soodsamaks.

5. Võimalusel eelista ümberistumisega lennupileteid

Sama kehtib ka ümberistumiste kohta. Otselende peetakse ümberistumistega lendude suhtes kõrgema klassi tooteks, seega on nende hinnatase enamasti kõrgem. Kuna ümberistumised on tülikad ja nõuavad aega, küsitakse nende eest tavaliselt vähem raha. Hinda võib mõjutada ka ümberistumise kiirus. Tihtipeale kaasnevad soodsa pakkumisega ülipikad ooteajad, mõnikord lausa ööbimised transiitlinnas.

Nutika reisija jaoks ei ole eelnev aga sugugi halb – pikk ooteaeg annab võimaluse transiitlinna lähemalt tundma õppida. Kaugematesse sihtkohtadesse reisides on taolisi peatusi tehes peaaegu kõiki Euroopa, Aasia ja Põhja-Ameerika suurlinnu võimalik külastada kas täiesti tasuta või üsna sümboolse summa eest. Näiteks lennupilet Bangkokki võib maksta 800 euro ringis või enam, ent kui olete teel Sydneysse ja teete vahepeatuse Tais, ei pruugi Austraalia pilet sellest üldse kallimaks minna.

6. Peale ärireisi võta mõned päevad puhkuseks

Ärireisijatel on samuti võimalik vähendada kulutusi lennupiletitele, kui kaaluda võimalust töö ja puhkus kombineerida. Jäädes pärast tööülesannete lõppu nii-öelda tavaturistina veel mõneks päevaks sihtkohta, võib muidu suhteliselt kallis lennupilet muutuda oluliselt odavamaks. Sama võib kehtida ka siis, kui lisada samale piletile veel lende ja külastada kaugemaid paiku.

7. Jälgi lennupiletitele kehtivaid kitsendusi

Soodsaid lennupileteid jahtides tasub olla äärmiselt tähelepanelik. Odavate piletitega kaasnevad enamasti kitsendused eelkõige pileti väljaostmisel, reisil viibitavas ajas, kuupäevade muutmises ning piletite tühistamises. Juba reisi planeerides peaks piirangutega arvestama, lisakindluse annab aga reisitõrke kindlustus, mis aitab maandada riske.

8. Lennufirma lisatasud võivad minna piletist sageli kallimaks

Erinevate lennufirmade hindu võrreldes tasub valvas olla ka lisakulude suhtes. Osa lennufirmasid teenib suurima tulu lisateenuste nagu pagasiveo, lennule registreerimise, toitlustamise ja meelelahutuse müügist. Seetõttu tasub põhjalikult kaaluda, kas eelistada veidi kallimat, ent kõiki lisateenuseid hõlmavat, või esmapilgul odavat, potentsiaalsete lisakulutustega piletit. Sagedased reisijad, kes kasutavad erinevate lennufirmade boonuskaarte, ei tohiks lasta end pimestada pakkumistest, mis koguksid neile kaardile rohkem punkte (miile), sest tihtipeale on nn preemiapiletid tavapiletist tunduvalt kallimad.

9. Broneeri piletid ise

Lihtsaim viis odavaid pileteid leida on kasutada lennupiletite müügile spetsialiseerunud internetipoode. Portaalide kaudu ise piletit broneerides kaob reisikonsultandile makstav teenustasu, mida muidu peab lisakulutusena välja käima. Eestis tegutsevatest lennupiletiportaalidest on tuntumad Sky24.ee ning Bookinghouse.ee.

Teadlik reisija peaks aga silmas pidama, et lennu valikul ei tohiks hind olla ainus ja absoluutne kriteerium. Firmati võivad lennumugavus ja teenindus nii lennukis kui ka sellest väljaspool oluliselt erineda. Mõnikord võib kallima piletiga kaasneda hoopis parem hinna ja kvaliteedi suhe kui odavaga. Ning lõpetuseks peab arvestama ka faktiga, et igal reeglil võib olla erandeid.

Autor: Signe Sillasoo, Anu Vane

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700