28. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurepärane suvine amps

Jaapanlaste tuntumaid roogi, sushi, on ühtlasi nii tervislik, toitev kui ka silmale ilus vaadata. Bioneer.ee selgitab algajale sushivalmistajale, kuidas ja milliseid ka külalistele pakkumiseks hästi passivaid riisivõileivakesi valmistada.

Laialt on levinud teadmine, et sushi valmistamiseks kasutatakse sageli toorest kala ja mereande. Ometi ei ole see ainus võimalus. Endale sobiva sushiretsepti leiavad hõlpsasti ka taimetoitlased ning need, kes toorest kalast lugu ei pea.

Sushit on mitmesugust

Sushile pühendatud veebilehekülg makemysushi.com toob välja kuus peamist sushitüüpi, millele igaüks täidiseid vahetades või seda mõne meelepärase aedviljaga asendades lisa võib leiutada. Bioneer.ee tutvustab neist nelja enimlevinumat.

1. Maki sushi

Maki sushiks nimetatakse tavaliselt lisaks riisile mereandide või kalaga täidetud sushit, mis on nori merevetikasse rullitud. Maki sushi omakorda jaguneb kaheks: futomaki ning hosomaki. Futomaki on regelina suurem suutäis, millel on kaks või enam täidist. Hosomaki on aga ainult ühe täidisega õhuke maki. Täidiseks võib sealjuures olla kala, mõni mereand, aga ka juurvili. Maki sushit rullitakse bambusmati abiga nori merevetika sisse.

2. Nigiri sushi

Nigiri sushi on lisaks makile üks tuntumaid sushi tüüpe. Seda vormitakse käega ning nigiri sushi koosnebki tavaliselt toore kala, meranni, jaapani omletti tamago viilust või mõnest muust kattest, mis on asetatud pöidlasuurusele riisipalikesele. Nende kahe kihi vahele pannakse tavaliselt ka õhukene kiht wasabit.

3. Uramaki

Uramaki ehk tagurpidi sushi on sarnane makile selle erinevusega, et riis on tavaliselt nori vetikast väljaspool.  Norimakit valmistatakse üldjuhul enam kui kahe täidisega – näiteks lõhe, kurgi ning ananassitükikesega. Mõnel juhul asetatakse uramaile peale veel õhuke viil kala, mõnda mereandi või avokaadot.

4. California rull

California rull on üdini läänelik versioon sushist. Tavalsielt valmsitatakse seda krabipulkade ning avokaadoga, mis kaetakse vahel ka lendkalamarja tobikoga. Kuna Califronia rullides ei kasutada toorest kala, peetakse seda ka kõige riskivabamaks sushi vormiks.

Sushi maki valmistamine

Selleks, et valmistata maki sushit on vaja bambuumatti, merevetika nori lehti, sushiriisi ja erinevaid täidiseid (milleks võivad vastavalt isiklikule eelistusele olla kala, erinevad aedviljad, aga ka näiteks juust jms).

Valmis sushi nautimiseks ei maksa unustada ka sojakastet, wasabit ning marineeritud ingverit.  Kõik need koostisosad on olemas suuremates supermarketites.

1. Riisi keetmine

Sushiriis tuleb esmalt pesta, sõelal nõrutada ning seejärel keedupotti valada. Lisada riisikogusega võrreldes 1,5-kordne kogus külma vett. Pott tuleb asetada maksimumkuumusele ning katta kaanega. Kui vesi hakkab keema, tuleb riisi segada, et see põhja külge kinni ei jääks, ning pliit välja lülitada.

Seejärel keeda riisi kaane all järelkuumusel 20 minutit. Eemalda siis pliidilt, aseta kaane alla rätik ning jahuta 50 kraadini.

2. Riisi jahutamine ja maitsestamine

Kui sushiriis on keedetud ning maitsestatud, tuleb see asetada jahtuma. Riis tuleb potist välja võtta aga puulusikaga, sest metall võib vajaliku konsistentsi rikkuda. Vala riis madalasse nõusse ning maitsesta seejärel sushiäädikaga.

3. Täidiste ja rullimiskoha ettevamistamine

Lõika täidiseainetest (näiteks lõhest, kurgist, avokaadost, juustust jms) kuni 1cm paksused ribad. Aseta lauale bambusmatt ning pane valmis veekauss (millele lisatud pisut äädikat) sõrmede niisutamiseks, aga ka rätik nende kuivatamiseks nori enne nori käsitlemist.

Merevetika nori lehed on ühel küljelt siledad ning läikivad ning teiselt poolt karedad. Sushi valmistamiseks tuleb leht asetada bambusmatile selliselt, et kare pool jääks ülespoole.

4. Riisi käsitlemine

Niisuta käed ning mätsi peopesatäis riisi pallikeseks. Riisi käsitlemisel on oluline hoida käed märjad, sest sushiriis on väga kleepuv. Seevastu nori puutumisel peaksid käed olema võimalikult kuivad.

Pane riisipall nori keskele ning aja see õrnalt aga ühtlaselt vetikalehe pinnal laiali. Kata pea kogu lehe pind riisikihiga, jättes ülemisest äärest ligi 2cm tühjaks. See on vajalik sushirulli sulgemiseks. Ära riisi kokku suru, vaid püüa see lihtsalt nori pinnal ühtlaselt laiali ajada.

5. Täidise lisamine

Kui merevetikaleht on riisiga ühtlaselt kaetud, aseta selle alumise osa lähedale kalalõik, koos 1-3 varem valmis lõigatud aedviljaga (porgand, kurk, roheline sibul, avokaado või ükskõik milline muu vili, mis pähe tuleb).

6. Sushi rullimine

Kasutades bambusmati endapoolset äärt, kata täidiseosa noriga ning suru pisut, et see paremini kinnituks. Seejärel jätka rullimist nii, et iga liigutuse ajal oleks rull kerge surve all ja pingul, et see hiljem koost ei laguneks.

7. Tükkideks lõikamine

Kui kõik pikad sushirullid on valmis, kasuta teravat ja märga nuga, et sushi tükkideks lõigata. Ühest rullist peaks saama 6-8 tükiki. Ära unusta nuga pärast iga rulli lõikamist niisutada ja puhastada!

8. Serveerimine

Kasta sushirulli valmisvalatud sojakastmesse, millele võid lisada ka wasabit. Lisandina proovi kindlasti ka marineeritud ingverit, mida võid panna nii sushi peale kui ka väikeste ampsudena kõrvale proovida.

 

Autor: Urve Vilk, Bioneer .ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700