Arvutikasutus kontoritöös

Arvuti valimine

Kontorites kasutatakse tänapäeval enamasti Inteli või AMD-protsessoritel põhinevaid personaalarvuteid, mida mõnikord nimetatakse ka IBM-ühtesobivateks PC-deks. Vähem kasutatakse firma Apple Mac arvuteid – peamiselt kirjastamise, muusika ja disainiga tegelevates ettevõtetes. Ehkki Apple Maci arvutite tehniline lahendus ja parameetrid erinevad eespool nimetatutest, kasutatakse ka Maci arvuteid ettevõtte infosüsteemis allpool kirjeldatud põhimõtete alusel.

Ettevõttes ühendatakse arvutid kohtvõrguks, suurte ettevõtete puhul ka laivõrguks, millel büroo infosüsteem tänapäeval enamasti põhineb. Seega on arvuti ettevõtte infosüsteemi oluline osa, mille tõhususest ja omadustest sõltub väga palju.

Arvutitööstus on kiiremini arenevaid tööstusharusid maailmas. Suuremad firmad toovad iga poole aasta tagant turule järgmise personaalarvutite põlvkonna. Seda tempot toetavad ka tarkvaratootjad, kes koostavad järjest täiuslikumaid ja tõhusamaid programme, mis omakorda on mõeldud tööks parasjagu saadaolevatel võimsamatel seadmetel. See on tegelikkus, mida tuleb arvesse võtta.

Personaalarvutit hankides tuleks lähtuda sellest, et töökohtadel hakatakse kasutama operatsioonikeskkonda Windows 7.

Protsessor

PC korral räägitakse eelkõige protsessorist, mis arvutis infot töötleb. Lauaarvutites kasutatakse üldiselt firma Intel mitmesuguseid protsessoritüüpe: Pentium, Core 2, Core Duo jt või AMD-protsessoreid Athlon, Sempron jt. Protsessori puhul räägitakse gigahertsidest – protsessori taktsagedusest, mis iseloomustab töökiirust. Mida kõrgem sagedus, seda parem. Liiga kiiret arvutit pole olemas. Protsessorite taktsagedus ulatub praegu 3–4 gigahertsini.

Kontoritöö arvutikasutusest loe lähemalt Äripäeva „Juhiabi käsiraamatust“.

Teksti on koostanud Urmas Kõlli ja Margus Soots, täiendanud Heikki Eljas.

Osale arutelus

 • Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Korralda oma koolitus või konverents tulirelvamuuseumis ja lasketiirus

Taktikalise laskmise keskus suudab teile korraldada unustamatu firmaürituse. Meie konverentsiruum asub tulirelvamuuseumis, kus saab tutvuda tulirelvade ajalooga, viia läbi koolitusi või konverentse.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara