Kuidas arvestada summeeritud tööaega?

Summeeritud tööaja puhul peab olema töötaja ja tööandja vahel kokku lepitud, et tööaeg jaguneb arvestusperioodi jooksul ebavõrdselt.

Küsimus: Tegu on graafiku alusel töötamisega (graafik 2 päeva tööl, 2 vaba, 3 päeva tööl ja teine nädal vastupidi). Nüüd muudeti töötajate graafikut nii, et paljud töötajad on tööl järjest 5 päeva ja töötunnid vastavalt:12,5-7,8- 7,8 -12 -11,3 tundi ning teine töötaja 5 päeva:12,3-8-8-12,5-12 tundi. Kas selline tööajakava vastab seadusele?

Vastus: Teie kirjale tuginedes võib aru saada, et töötate summeeritud tööajaarvestuse alusel. Summeeritud tööaja puhul peab olema töötaja ja tööandja vahel kokku lepitud, et tööaeg jaguneb arvestusperioodi jooksul ebavõrdselt (vt töölepingu seadus (TLS) § 6 lg 6).

Tööaja arvestusperiood ei tohi olla pikem kui neli kuud ning tööaeg ei tohi ületada keskmiselt 48 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul (TLS § 46 lg 1). Erandid on sätestatud sama paragrahvi lõigetes 2 ja 3.

Tööpäevasisese vaheaja peab töötaja saama iga kuuetunnise töötamise kohta vähemalt 30 minutit (TLS § 47 lg 2) ja seda ei arvestata reeglina tööaja hulka. Kui töö iseloomu tõttu ei ole võimalik vaheaega anda ja tööandja loob võimalused puhata ning einestada tööajal, arvestatakse see aeg tööaja hulka.

Igapäevane puhkeaeg on sätestatud TLS §-is 51 lg 1 ning selle kohaselt peab töötajale reeglina jääma 24-tunnise ajavahemiku jooksul 11 tundi järjestikust puhkeaega. Erand on sama paragrahvi lõikes 3.

Iganädalane puhkeaeg peab olema järjestikku 48 tundi seitsmepäevase perioodi jooksul ja summeeritud tööajaarvestuse korral mitte vähem kui 36 järjestikust tundi (vt TLS § 52).

Arvestades eelnevat selgitust on võimalik saada ülevaade, kas tööajakavad vastavad TLS-is sätestatule või mitte. 

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Ann Tiitson

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Strand SPA & konverentsihotell trumpab konkurendid üle rikkaliku kogemustepagasiga

Lääne-Eesti suurimal konverentsikeskusel on 25 aastat kogemusi ürituste korraldamises. See fakt saadab kindla sõnumi klientidele – võimekas ja usaldusväärne, professionaalne ja kvaliteetne. Just selline koostööpartner on Strand.

Toosikannu puhkekeskus Käru vallas Raplamaal

Raplamaal asuv Toosikannu puhkekeskus on ideaalne peokoht nii suurematele kui ka väiksematele seltskondadele. Aga mitte ainult – Toosikannus asub Eesti esimene ja ainus loomapark ning lisaks tähtpäevade tähistamisele on see suurepärane koht asjalikele koosolekutele ja konverentsidele.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara