9. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööandja kohustused töölepingu erakorralise ülesütlemise korral

Advokaadibüroo LAWIN Lepik & Luhaäär selgitab Äripäeva käsiraamatute foorumis, mida tuleb tööandjal töölepingu erakorralisel lõpetamisel silmas pidada, et üleütlemine oleks korrektne.

Küsimus: Töölepingu erakorraline ülesütlemine tööandja poolt töötajast tuleneval põhjusel, § 88 punkt 6 ja 7 - töötaja on põhjustanud kolmanda isiku usaldamatuse tööandja vastu ja on tekitanud süüliselt ja olulisel määral kahju tööandja varale või kahju tekkimise ohu, mis on saanud tööandjale teatavaks.

Käesoleval hetkel on Tööandjale ilmnenud asjaolud, mis on põhjuseks, et ta on kaotanud usalduse oma töötaja vastu ja soovib koheselt töölepingu lõpetada.

Millised lisadokumendid ja tõestusmaterjalid peab tööandja töölepingu ülesütlemisele eelnevalt vormistama, et kõik korrektne oleks ja töötaja antud küsimust vaidlustada ei saaks? Kas antud küsimuses peab arvesse võtma ka töötaja laste vanust?

Vastus: Tööandjal on kohustus töölepingu erakorralist ülesütlemist ülesütlemisavalduses põhjendada ja oma väidete tõendamiseks esitada asjakohased tõendid. Teadmata konkreetse rikkumise asjaolusid, on keeruline soovitada, millised need konkreetsed tõendid peavad antud konkreetsel juhul olema.

Eelkõige peab olema võimalik tuvastada, milliseid kohustusi või nõudeid töötaja on rikkunud - nt. seadusest, töölepingus või muust tööandja juures kehtivast sisedokumendist tulenevad kohustused. Kui on tegemist kolmanda isiku usaldamatusega tööandja vastu, siis tuleks esitada selle asjaolu kohta tõendid - nt. äripartneri või kliendi vastavasisusline märgukiri tööandjale. Kahju tekitamise või tekkimise ohu osas tuleb samuti esitada tõendid - nt. kahju või potentsiaalse kahju olemuse ja suuruse kohta. Kasutada võib ka töötaja enda või kaastöötajate seletuskirju. Kui töötajale on eelnevalt tehtud hoiatusi, siis arvestada tuleks ka neid.

 

Antud alusel töölepingu ülesütlemisel ei pea töötaja laste vanust arvesse võtma.

 

 

Autor: Lemmi Kann, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700