12. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄP restoranitest: söögikoht nõudlikule maitsele

Päike lõõskas, Tartu Raekoja plats oli nii kuumaks köetud, et isegi kohvikute päikesesirmid olid longu vajunud. Truffe’i siseruumides oli natuke parem, arvasime tundvat isegi kerget vihjet jahutussüsteemi olemasolule.

Sellises kuumuses paelus meid kõigepealt ainult joogikaart, söögid võisid oodata. Kaart osutus erakordselt köitvaks. Ei, seekord ei huvitanud meid mitte veinid, kuigi ka nende valik on Truffe’is täiesti arvestatav. Ka mitte viinad, viskid ega konjakid, mille hulgast oleks võinud nii mõndagi põnevat leida. Sedapuhku olid need smuutid, jäätise- ja kannukokteilid, mis jäägitult tähelepanu köitsid.

Tasapisi on nii mõnegi söögikoha menüüsse hakanud kalli pudelivee, kohvi ja tee kõrvale ka muid mittejoovastavaid jooke ilmuma, aga Truffe’i suvejookide valik on märkimisväärselt suur.

Peale pudelivee ja pakimahla leidus seal oma maja filtreeritud vett jõhvikatega, värskelt pressitud apelsini- ja greibimahla, jää-cappuccino’t, maasika-arbuusismuutit ja mitut sorti jäätisekokteile. Ka alkoholiga kokteilid olid ennast kuumade ilmadega sobitanud: klassika kõrval pakuti aja- ja ilmakohast puuvilja-Margaritat, Eesti Suve ja Selle Suve Kokteili. Alkoholijoogid jäidki proovimata, aga maasika-arbuusismuuti oli võrratu, janukustutaja ja eelroog ühekorraga.

Uhkelt eksponeeritud tunnustused. Mitu aastat on Truffe korjanud kiitvaid hinnanguid ja esikohti igasugustel söögikohakonkurssidel, nii Hõbelusikal kui ka Eesti Maitsete koostatud pingereas. Et tegijad on saavutatu üle uhked, võib menüüstki näha – seal on muidu kulisside taha jäävad kokad nimepidi kirjas.

Truffe’i toidud väärivad tegijate tutvustamist. Mulle meeldis, kuidas Truffe suudab korraga olla rahvusvaheline ja kodune. Vahemerelise aktsendiga kulinaariaklassikat täiendavad eht-eestilised siga, lammas ja hapukapsas, kuid nad teevad seda eriliselt kergel moel rasva hangumata ja kartulisse takerdumata.

Uus Eesti köök tundub prantsuspärase nimega Truffe’is ennast mugavasti sisse seadnud olevat, isegi hapukapsas lõhnab elegantselt. 

Parim tooraine ja kompetentne ettekandja. Kergelt suitsuse seafilee lisandiks pakuti talutarelikku aedvilja-kruubihautist ja magusat pohlakastet, kuid maitsed olid põhjalikult läbikomponeeritud, ühelt poolt koduselt tuttavad, samas üllatavalt värsked, täiuslikud. Imeliselt pehmeks grillitud Eesti lihaveise chateaubriande andis tunnistust nõudlikust toorainevalikust, kuid selle kastme puhul jääksin kokkadega eriarvamusele – kirsside happesus oleks vajanud enam tasakaalustamist. Samas on see vaid nüansseerimise küsimus, roog oli tegelikult tore.

Söökide-jookide kohapealt oli meie ettekandja kompetentne ja oskas vastata kõigele, mida aga oskasime küsida. Lauakoristuseks tal paraku lõpuni jaksu ei jätkunud – sissejuhatuseks tühjaks joodud õlle- ja smuutiklaas jäidki lauale, pidades vastu nii eel-, pea- kui ka magusroa. Isegi kohvitasside kõrvale mahtusid nad ära. Pisiasi, aga nii nõudliku köögi kõrval mõjub lohakusena.

Täiskäigulise lõuna lõpuks kolisime sohvale kohvitama ja meile lugema. Internetiühendus oli kiire ja vaasis lõhnasid lõvilõuad. Oli tore suvepäev.

Truffe

Aadress: Raekoja

plats 16, Tartu

Telefon: 742 8840

Avatud: E–N 11–23,

R, L 11–01, P 11–22

28 punkti

toit-jook

10/10

teenindus

10/9

interjöör

10/9

põhiroogade hinnad

6,50–12,50 eurot

Autor: Urve Vilk, Heidi Vihma

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700