12. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mõistatusi Peipsi äärest

Vanausulised on Peipsi järve kaldal elanud juba üsna pikka aega, aga suurele osale eestlastest on nad endiselt mõistatus. Nende elusse saab põgusa pilgu heita samovaride näitusel Kasepää vallas Jõgevamaal.

Mulle tundub, et vanausulised võivad täiesti vabalt olla üks Peipsi järve kõige paremini hoitud saladus – kõik teavad, et nad on olemas, aga mida nad endast täpsemalt kujutavad, on mõistatus.

Saladuseloori on pisut kergitatud alles viimastel aastatel ning praegu on Peipsi servas juba mitu kohta, mis vanausuliste eluolu tutvustavad.

Poolsada samovari. Põnev on näiteks Tiheda vanas koolimajas avatud näitus “Samovarid ja vanausulised”, kus väljas üle 50 samovari erinevatest ajastutest – kõige vanem on üle 200 aasta vana, kõige noorem aga nii uus, et temaga pole veel teed keedetudki.

Lisaks saab näha klaasihoidjaid ja teisi vanausuliste traditsioonilisi esemeid, mis seotud nii teejoomise kui ka muuga. Väljas on põnevaid käsitsi vanaslaavi keeles kirjutatud kirikuraamatuid, ikoone ja ikonostaase.

Näituse kõige huvitavam ja toredam osa on kahtlemata giid, kes vanausuliste kombeid, kultuuri ja samovare tutvustab. Samuti räägib ta lustakaid lugusid oma kogemustest vanausulistega.

Peale selle pakub giid infot, kuidas peavad vanausulised ristimis- ja surmatalitusi või milline on vanausulistel kiriku suhe pulmade ja abiellumisega.

Näitusepiletitest saadav tulu läheb kohalike vanausuliste toetamiseks, sest nende palvemajas puudub korralik rauast kapp, kuhu väärtuslikke kirikuraamatuid ootamatute õnnetuste (nagu näiteks tulekahju või veeuputus) eest varjule panna.

Seega soovitan kõigil, kes Peipsi kanti satuvad, samovaride näituselt läbi minna – minul oli väga põnev ning sain palju targemaks.

Vaadake üle ka Peipsi kalad. Samas külas saab vaadata ka muhedat püsinäitust “Peipsi järve elu tuba”, kus väljas info kõigi järves elavate kalaliikide kohta. Muu hulgas võib uudistada kolmemõõtmelist Peipsi maketti, mis kubiseb vigadest.

“Samovarid ja vanausulised”

Tiheda vana koolimaja,

Sõpruse 86, Kasepää vald, Jõgevamaa

Avatud 31. augustini T–P 11–17

www.vanausulised.ee

Autor: Urve Vilk, Liis Kängsepp ja Joosep Laik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700