16. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TÜ arvutiteadlased näitavad koduhooldusrobotit

24. augustil demonstreerivad Tartu Ülikooli arvutiteadlased Eestis ainulaadset koduhooldusroboti prototüüpi, mis on mõeldud abistamaks eakaid ja südamehaigeid.

Robot võimaldab jälgida patsientide seisundit ilma hooldaja kohalolekuta, andes patsientidele võimaluse elada kodus iseseisvalt ja privaatselt.

Robotit arendatakse Robo M.D. projekti raames, mis on üks kaheksast alamprojektist Interreg IVC projektis "Innovation 4 Welfare". Projekti eesmärgiks on luua koduhooldusrobot, mis võimaldaks jälgida ning avastada kriitiliste teriseprobleemide teket peamiselt eakatel ning südamehaigustega patsientidel. Roboti loomise eesmärk on parandada  patsientide elukvaliteeti ja ühtlasi vähendada koduhoolduse hinda nii patsientidele kui ka haiglatele.

Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituudi vanemteaduri Satish Srirama sõnul pakub Robo M.D. projekt väga hea võimaluse teha koostööd ning luua sidemeid teiste Euroopa ülikoolide ja teadlastega. "Osalemine rahvusvahelises Euroopa Liidu teadusprojektis annab kasuliku kogemuse nii meie üliõpilastele kui ka teadlastele. Töö on seda meeldivam, et aitab eakate ja südamehaigete inimeste elukvaliteeti parandada," ütles ta.

Projektis osalevad lisaks Tartu Ülikoolile veel ka partnerid neljast Euroopa ülikoolist. Roboti loomisel löövad kaasa Johannes Kepler University Austriast, Institute of Electronic, Information and Communication Technologies Itaaliast, Fontys University of Applied Sciences Hollandist ja University of South Bohemia Tšehhist. Projekt saab teoks Euroopa Regionaalarengu Fondi toetusel Interreg IVC programmi raames.

 

Autor: Urve Vilk, Indrek Kald

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700